Dirk Vermeulen

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamDirk
InitialenD.
AchternaamVermeulen
GeslachtMan
Geboren14-02-1924 in Leerdam.
Overleden30-04-1945 in Ravensbrück.

Gearresteerd inBarendrecht
Gearresteerd op01-08-1944

 

Neuengamme

Aangekomen op10-09-1944
Vanaf plaatsAmersfoort

Detentiegeschiedenis

Rotterdam, Haagse Veer,
Amersfoort, vanaf 29-08-1944 tot 08-09-1944

Transporten

naar Ravensbrück (Uiteindelijk lot: Omgekomen)

Kampen

Neuengamme

Ingezonden verhalen over Dirk Vermeulen

Geschreven door Tjoerd Zweije op 18-12-2018

Dirk Vermeulen (14-02-1924) nr. 49208 ‘werkweigering/ politieke gevangene’

Uit rapportage: 1.70m, slank, houding: recht, gelaatsvorm: rond, gelaatskleur: gezond, voorhoofd: recht, ogen: blauw, haarkleur: donkerbruin, brildragend, gebit: gaaf, operatie zichtbaar: rechter grote teen.

Dirk is de oudste van het 6-tal. In de familie is na de oorlog het zwijgen ingezet. Pas een nichtje van Dirk is opzoek gegaan.

Dirk werkte net als zijn vader op de glasfabriek. Hij was de oudste van het gezin bestaande uit 6 kinderen. Er is weinig bekend van hem. Hij zong graag en zat op de zangvereniging samen met Johannes Bel.

In de loop van ’44 werden er steeds jongere jongens opgeroepen voor de arbeidseinsatz, hij was van 1924. Mogelijk is daarom Dirk ondergedoken. Eerst in Leerdam, later in Barendrecht (bij weduwe van der Linde, die na de oorlog naar Leerbroek verhuisde). Hoe hij in Barendrecht terecht is gekomen is niet bekend. Dirk is opgepakt op 1 augustus 1944, verraden (door een jaloerse ex van zijn vriendin). Hij is via Rotterdam, Het Haagse Veer (enkele weken daar gevangen) verplaatst naar kamp Amersfoort. Daar ontmoet hij de anderen uit Leerdam.

In Neuengamme krijgt hij nr. 49208 (dus niet direct achter Maas, Bel en van Leer). Omdat hij glasblazer is wordt hij mogelijk in de munitiefabriek gezet? Is net als alle anderen ook op transport naar Husum en daarna Ladelund gezet. Om vervolgens weer in Neuengamme terug te komen.

In februari ’45 ligt hij in de ziekenboeg samen met Cornelis Pieter van de Dussen en Jan Cornelis Borstlap uit Gorinchem.

Eind februari (info Dussen, maar waarschijnlijk maart?) worden ze (Dussen en Vermeulen) door autobussen van het Zweeds roode kruis naar Watenstädt gebracht (ze denken dat ze naar Zweden gebracht zouden worden). Hier werden ook wapens en munitie gemaakt. Na 3 weken werden ze via Sachsenhausen (waar geen plaats was) naar Ravensbrück (in open spoorwegwagons) getransporteert. Deze tocht duurde 7 dagen en 8 nachten.

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen