Geschreven door José Huurdeman op 24-02-2020
Wouter Verhoef
Op boerderij Nieuw Bakelaar in Terschuur was ‘Koerierspost 2’ van de Raad van Verzet gevestigd. De boerderij van Wouter Verhoef ligt vlakbij de spoorlijn Apeldoorn-Amersfoort. Op 4 oktober 1944 werd een trein, beladen met paarden, door een brigade van de RVV beschoten. Al snel werden mensen in de omgeving opgepakt die ervan beschuldigd werden ‘partizanen’ te zijn. Onder hen was een koerier die niets met de aanslag te maken had, maar wel toevallig in de buurt was. Hij haalde en bezorgde post bij Wouter Verhoef op Nieuw Bakelaar. Onder druk van zware mishandelingen gaf hij de naam van Wouter Verhoef door, waarop de volgende dag, 5 oktober 1944, een inval op Nieuw Bakelaar plaatsvond. Met geweld – waarbij voor- en achterdeur werden ingetrapt – stormden de SD’ers naar binnen en dwongen iedereen met de handen omhoog te gaan staan. Wouter Verhoef, zijn dochter Alie die verdacht werd koerierster te zijn, en een van de spoorwegonderduikers werden meegenomen en naar het stadhuis in Nijkerk gebracht. Alie werd de volgende dag weer vrijgelaten. De spoorwegonderduiker werd tewerkgesteld bij vliegveld Deelen, maar wist later te ontsnappen.
De tweede spoorwegonderduiker was niet met zijn handen omhoog gaan staan, maar bleef met zijn hoofd op zijn armen aan tafel zitten. Verrassend genoeg werd hij met rust gelaten. Hij is daarna op een ander adres ondergedoken.
De 65-jarige Wouter Verhoef werd verhoord en gemarteld maar bleef zwijgen. Niemand is door zijn toedoen opgepakt.
Op 7 oktober 1944 is hij overgebracht naar Kamp Amersfoort, dat toen de naam Erweitertes Polizeigefängnis had, en waar hij te boek stond als ‘terrorist’. Vervolgens werd hij samen met de groep uit Putten op 11 oktober naar Konzentrationslager Neuengamme bij Hamburg getransporteerd, waar hij op 14 oktober aankwam. Amper twee maanden later, op Eerste Kerstdag 1944, is hij om 5 uur in de ochtend in Neuengamme aan ontbering, ondervoeding en ziekte overleden.
Uit: José Huurdeman, Ondergronds in de Tweede Wereldoorlog, verhalen uit de Gelderse Vallei, Veluwe en Krimpenerwaard, Historische Kring Leusden 2019.