Hendrik Veldhuizen

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamHendrik
InitialenH.
AchternaamVeldhuizen
GeslachtMan
Geboren27-02-1924 in De Bilt.
Overleden18-12-1944 in Neuengamme.


 

Neuengamme

Aangekomen op10-09-1944
Vanaf plaatsAmersfoort*
Kampnummer49018

Detentiegeschiedenis

Amersfoort*, tot 1944-09-10*

Geleden ziektes

Plaats: Hamburg-Neuengamme, Hausdeich 60
Periode: tot 1944-12-18
 In de bewaard gebleven dodenboeken van Neuengamme (de registratie van overleden gevangenen) staan verschillende ziekten waaraan gevangenen zijn gestorven: enteritis, tuberculose, dysenterie, hartfalen, enz. Dat is verhullend. De ware doodsoorzaak zijn vrijwel altijd de abominabele omstandigheden in het kamp geweest. Bovendien zijn de gegevens volledig onbetrouwbaar. Vaak werd er in de registratie maar wat opgeschreven. (Bron: Nederlanders in Neuengamme)

Verblijf in welke kampen

Neuengamme, hoofdkamp
Periode: 1944-12-18, tot deze datum, †

Ingezonden verhalen over Hendrik Veldhuizen

Informatie bij Hendrik Veldhuizen - 11-04-2016

Op 9 augustus 1944 door de Duitsers opgepakt (Laan Beek en Rooyen/hoek 2e Dorpsstraat, waarbij door een overijverige agent met revolverschoten zijn fietsketting werd kapotgeschoten om Henk het vluchten te beletten).


Bron: Dagrapport Nr. 222 van woensdag 9-8-1944 Politiebureau Zeist.
NB: Henk is gearresteerd door 3 Nederlandse (!) wachtmeesters van Politie.
Gevangen in kamp Amersfoort en in september 1944 op transport gesteld naar concentratiekamp Neuengamme.


Henk is op 9 augustus 1944 door een foute Nederlandse politieman opgepakt op de hoek van de Laan van Beek en Rooyen en de 2e Dorpsstraat in Zeist. Hij kwam net terug van een uurtje zwemmen.
Dat was hem afgeraden omdat hij vanwege illegale activiteiten door de SD werd gezocht. Henk deed van alles tegen de moffen.
Het is hem noodlottig geworden, in het concentratiekamp Neuengamme is hij aan difterie bezweken.


Bron: Dagrapport Nr:222 van Woensdag 9 Augustus 1944 Politiebureau Zeist.
gearresteerd Hendrik Veldhuizen, gevangen gezet in Kamp Amersfoort en in September 1944op transport gesteld concentratie Kamp Neuengamme.
Note: Hij is gearresteerd door Nederlandsche Politie Beambten.


 


In oktober 1944 arriveerden in Neuengamme bijna 600 mannen die bij de grote razzia in Putten waren opgepakt. Dit kan Henk niet ontgaan zijn.
In oktober 1944 arriveerde zijn familielid Willem Veldhuizen in Neuengamme. Willem kwam tegelijk aan, of hoorde bij de grote groep mannen uit Putten.
Ik houd het niet voor onmogelijk dat Hendrik en Willem op een of andere manier daar toch contact met elkaar hebben gehad, maar dat blijft onzeker.
Willem is uiteindelijk in maart 1945 overleden in Bergen Belsen, we weten niet wanneer hij daar naartoe is overgebracht.


Sinds 1960 ligt in de hal van ingang Binnenhof 1a van de Tweede Kamer der Staten-Generaal de Erelijst van Gevallenen 1940-1945.
Dit document bevat de namen van degenen die in de Tweede Wereldoorlog als militair of als verzetsstrijder voor het Koninkrijk der Nederlanden zijn gevallen.
Iedere dag wordt door een medewerker van de Tweede Kamer een pagina omgeslagen, zodat voor het publiek nieuwe namen te zien zijn. Hendrik komt ook op die lijst voor (zie afbeelding in media).

Bron: Oorlogsgravenstichting

Verhaal door René Veldhuizen - 27-03-2018

Henk is op 9 augustus 1944 door een foute Nederlandse politieman opgepakt op de hoek van de Laan van Beek en Rooyen en de 2e Dorpsstraat in Zeist. Hij kwam net terug van een uurtje zwemmen. Dat was hem afgeraden omdat hij vanwege illegale activiteiten door de SD werd gezocht. Henk deed van alles tegen de moffen en was ondergedoken om ondermeer de Arbeitseinsatz te ontlopen.
Op 11 augustus 1944 verzeilde hij in kamp Amersfoort als gevangene nummer 4848 en werd op 8 september met meer dan duizend man op transport gesteld naar Neuengamme. Het is hem noodlottig geworden, in het concentratiekamp Neuengamme is hij na ongeveer 3 maanden aan difterie bezweken. Difterie werd althans als doodsoorzaak opgegeven, we weten nu dat de werkelijke doodsoorzaak zo goed als nooit eerlijk werd vermeld.

Bron: Dagrapport Nr:222 van Woensdag 9 Augustus 1944 Politiebureau Zeist.
gearresteerd: Hendrik Veldhuizen, gevangen gezet in Kamp Amersfoort en in September 1944 op transport gesteld concentratie Kamp Neuengamme.
Note: Hij is gearresteerd door een Nederlandsche Politieagent

In oktober 1944 arriveerden in Neuengamme bijna 600 mannen die bij de grote razzia in Putten waren opgepakt. Dit kan Henk niet ontgaan zijn. Op 11 of 12 oktober 1944 arriveerde zijn familieleden Willem Veldhuizen en Everardus Hendriksen in Neuengamme. Willem kwam tegelijk aan, of hoorde bij de grote groep mannen uit Putten. Ik houd het niet voor onmogelijk dat Hendrik met Everardus en Willem op een of andere manier daar toch contact met elkaar hebben gehad, maar dat blijft onzeker.
Willem is uiteindelijk in maart 1945 overleden in Bergen Belsen, Everardus in Neuengamme, we weten niet wanneer Willem naar BB is overgebracht.

Sinds 1960 ligt in de hal van ingang Binnenhof 1a van de Tweede Kamer der Staten-Generaal de Erelijst van Gevallenen 1940-1945. Dit document bevat de namen van degenen die in de Tweede Wereldoorlog als militair of als verzetsstrijder voor het Koninkrijk der Nederlanden zijn gevallen. Iedere dag wordt door een medewerker van de Tweede Kamer een pagina omgeslagen, zodat voor het publiek nieuwe namen te zien zijn. Hendrik komt ook op die lijst voor

Bron: Oorlogsgravenstichting

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen