Petrus Johannes Ursem

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamPetrus Johannes
InitialenP.J.
AchternaamUrsem
GeslachtMan
Geboren03-02-1925 in Ursem.
Overleden31-05-1945.
Plaats grafKriegsgräberstätte te Sandbostel

Gearresteerd inSpierdijk
Gearresteerd op07-06-1944

 

Neuengamme

Aangekomen op10-09-1944
Vanaf plaatsAmersfoort
Kampnummer49705
Plaats bevrijdingSandbostel
Overleden voor terugkeer1945-05-31
Datum bevrijding1945-04-29

Detentiegeschiedenis

Amsterdam, Amstelveenseweg,
Amersfoort, vanaf 1944-06-14 tot 1944-09-08

Geleden ziektes

Plaats: Sandbostel kamer 11
Periode: 1945-05-01
 In de bewaard gebleven dodenboeken van Neuengamme (de registratie van overleden gevangenen) staan verschillende ziekten waaraan gevangenen zijn gestorven: enteritis, tuberculose, dysenterie, hartfalen, enz. Dat is verhullend. De ware doodsoorzaak zijn vrijwel altijd de abominabele omstandigheden in het kamp geweest. Bovendien zijn de gegevens volledig onbetrouwbaar. Vaak werd er in de registratie maar wat opgeschreven. (Bron: Nederlanders in Neuengamme)

Verblijf in welke kampen

Husum-Schwesing, Schwesing (Engelsburg)
Neuengamme
Periode: 1944-12
Meppen-Dalum
Sandbostel
Neuengamme

Ingezonden verhalen over Petrus Johannes Ursem

Verhaal door Beheerder van het Digitaal Monument Neuengamme - 30-06-2020

Op 8 mei 2010 plaatste de heer Martin Stam het volgende stuk op zijn website:

Bevrijdingsdag

Op 4 mei gedenken we de slachtoffers en op 5 mei vieren we de vrijheid. Vele bekende Nederlanders laten in een TV spotje zien waarom zij nog stil staan én stil zijn op 4 mei. De verschillende films over de tweede oorlog die rond deze dagen op TV te zien zijn doen ons herinneren aan een tijd waar ik zelf geen deelgenoot van was. Van een tijd waar je toch wel veel van weet. Door school, kranten, films en verhalen.

Sinds 21 jaar vieren wij op 5 mei de ‘bevrijding’ van onze dochter Merel uit de moederschoot. Haar geboortedag. Dit jaar dus door het getal extra bijzonder. En ook door het aantal bezoekers. Een dag er na kwam mijn moeder nog eventjes napraten. Ze vertelde zo blij te zijn dat de dorpsraad van Wognum op een geweldige manier de 4 mei herdenking had georganiseerd. Ieder jaar is zij daar trouw aanwezig. Alleen (sinds 1988 weduwe) gaat ze ‘er op an’. Ze vertelde ook wat uitgebreider dan ik tot dan toe had gehoord over haar broer Piet. Vertelde ze meer of was ik nu stiller?

Piet werd in 1944 samen met Piet Breg opgepakt om arbeidsdienst te verrichten. Beide Pieten werkten samen als kappersknecht in Spierdijk. Ze waren verraden volgens mijn moeder. Door Piet zijn vorige baas, een kapper uit Hoorn. Maar die was naast kapper ook NSB’er, vertelde ze overtuigd. Piet Ursem was in 1944 nog maar negentien jaar. Hij heeft volgens de overlevering in vier verschillende concentratiekampen gezeten. Sandbostel in Duitsland was het laatste kamp.

Vlak na de oorlog kreeg de familie Ursem nog een levensteken via het Rode Kruis. Hij zou ergens gesignaleerd zijn op weg naar huis. De vlag ging uit en twee weken lang sprong de hele familie Ursem vol hoop op van zijn of haar stoel, bij het naderen van een auto. Zou Piet…….?

Maar broer Piet kwam niet terug. Het hopen en wachten op zijn terugkeer heeft lang geduurd. Op 5 september 1949 werd voor zijn zielerust een gezongen uitvaartdienst gehouden. De hoop was vervlogen. De tweede wereldoorlog is inmiddels 65 jaar geleden. Zo ver weg. Maar ook zo dichtbij.


Bron: Oorlogsgravenstichting

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen