Gijsbert Thomassen

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamGijsbert
InitialenG.
AchternaamThomassen
GeslachtMan
Geboren18-05-1924 in Ede.
Overleden16-02-1945 in Neuengamme.

Reden arrestatieverzet

 

Neuengamme

Aangekomen op04-02-1945
Vanaf plaatsAmersfoort
Kampnummer70711

Detentiegeschiedenis

Amersfoort, vanaf 1944-11-28 tot 1945-02-02

Geleden ziektes

Plaats: Hamburg-Neuengamme, Hausdeich 60
Periode: tot 1945-02-16
 In de bewaard gebleven dodenboeken van Neuengamme (de registratie van overleden gevangenen) staan verschillende ziekten waaraan gevangenen zijn gestorven: enteritis, tuberculose, dysenterie, hartfalen, enz. Dat is verhullend. De ware doodsoorzaak zijn vrijwel altijd de abominabele omstandigheden in het kamp geweest. Bovendien zijn de gegevens volledig onbetrouwbaar. Vaak werd er in de registratie maar wat opgeschreven. (Bron: Nederlanders in Neuengamme)

Verblijf in welke kampen

Neuengamme, hoofdkamp
Periode: 1945-02-16, tot deze datum, †

Ingezonden verhalen over Gijsbert Thomassen

Verhaal door Ron Methorst - 12-05-2020

Gijsbert was de jongste zoon van Ariën Thomassen en was 20 ten tijde van zijn gevangenname. Ariën Thomassen stelt zijn boerderij ter beschikking voor wapenopslag en schietoefeningen van het Edese verzet. Zijn zoon Evert woont in het huis ernaast en verschaft in zijn boerderij onderdak aan het hoofdkwartier van de BS-staf Ede (Binnenlandse Strijdkrachten).

Op 18 november 1944 vond een inval plaats bij Ariën Thomassen aan de Nieuwesteeg 1A in Ede. Zijn zoon Gijsbert Thomassen en zijn aanstaande schoonzoon Aris Methorst probeerden nog te vluchten, maar werden op de vlucht neergeschoten. De drie mannen werden samen met drie onderduikers afgevoerd naar De Wormshoef, het regionale hoofdkwartier van de SD in Lunteren. Ariën en Gijsbert Thomassen overleden allebei in het concentratiekamp Neuengamme. Aris Methorst heeft de oorlog overleefd en is in Herveld molenaar geworden.
Evert Thomassen wist via het land weg te komen ten tijde van de inval bij zijn ouders door te doen alsof hij aan het mollen vangen was.
De huiszoeking vloeide voort uit een in beslag genomen archief van een verzetsleider toen deze gevangenomen werd. (zie Wikipedia: Berend_Dijkman)
Er is een straat vernoemd naar Arriën Thomassen in de Verzetshelden buurt in Ede. www.platformsimonstevin.nl/post/onze-verzetshelden

Bron: Oorlogsgravenstichting

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen