Ariën Thomassen

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamAriën
InitialenA.
AchternaamThomassen
GeslachtMan
Geboren16-11-1886 in Ede.
Overleden24-02-1945 in im Hauptlager KZ Neuengamme.

Reden arrestatieverzet
Gearresteerd inEde
Gearresteerd op17-11-1944

 

Neuengamme

Aangekomen op04-02-1945
Vanaf plaatsAmersfoort

Detentiegeschiedenis

Amersfoort, vanaf 28-11-1944 tot 02-02-1945

Kampen

Neuengamme, hoofdkamp

Geleden ziektes

enterocolitis (catarrale ontsteking slijmvlies dunne en dikke darm), Hamburg-Neuengamme, Hausdeich 60 tot 1945-02-24

Ingezonden verhalen over Ariën Thomassen

Geschreven door Ron Methorst op 10-05-2020

Ariën Thomassen stelt zijn boerderij ter beschikking voor wapenopslag en schietoefeningen van het Edese verzet. Zijn zoon Evert woont in het huis ernaast en verschaft in zijn boerderij onderdak aan het hoofdkwartier van de BS-staf Ede (Binnenlandse Strijdkrachten).

Op 18 november 1944 vond een inval plaats bij Ariën Thomassen aan de Nieuwesteeg 1A in Ede. Een onderduiker werd gezien toen deze zich verstopte en in de verstopplek werden ook wapens gevonden. Zijn zoon Gijsbert Thomassen en zijn aanstaande schoonzoon Aris Methorst probeerden nog te vluchten, maar werden op de vlucht neergeschoten. De drie mannen werden samen met drie onderduikers afgevoerd naar De Wormshoef, het regionale hoofdkwartier van de SD in Lunteren. Ariën en Gijsbert Thomassen overleden allebei in het concentratiekamp Neuengamme. Aris Methorst heeft de oorlog overleefd en is in Herveld molenaar geworden.

Evert Thomassen (die ernaast woonde) wist via het land weg te komen ten tijde van de inval bij zijn ouders door zich voor te doen alsof hij aan het mollen vangen was. De boerderij van Ariën Thomassen en van Evert Thomassen werden beide in de brand gestoken.
De huiszoeking vloeide voort uit een in beslag genomen archief van een verzetsleider toen deze gevangengenomen werd. (Zie op Wikipedia: Berend_Dijkman)

Er is een straat vernoemd naar Arriën Thomassen in de Verzetshelden buurt in Ede ) www.platformsimonstevin.nl/post/onze-verzetshelden

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen