Johannes Gerardus Snijdoodt

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamJohannes Gerardus
InitialenJ.G.
AchternaamSnijdoodt
GeslachtMan
Geboren23-09-1909 in Den Haag.


 

Kampen

Neuengamme*

Geleden ziektes

Hartfalen en bloedsomloopfalen bij chronische maagcatarre en darmcatarre, Hamburg-Neuengamme, Hausdeich 60 tot 1942-07-01

Ingezonden verhalen over Johannes Gerardus Snijdoodt

Geschreven door Pieter Dekker op 26-01-2024

Johannes Gerardus Snijdoodt
Den Haag 23 september 1909, † Bernburg 1 juli 1942

Hij woonde in de Kepplerstraat 93 in Den Haag. Hij was van beroep elektromonteur.
Zijn naam komt voor op de lijst van linksextremisten van de Centrale Inlichtingendienst met de toevoeging: ‘Kandidaat gemeenteraad Rijswijk (1935). Bestuur afdeling RSAP (1937).’
Hij werd op 25 juni door de politie gearresteerd en aan de Sicherheitsdienst uitgeleverd. Hij werd in kamp Schoorl gevangengezet. Op 18 augustus werd hij naar kamp Amersfoort overgebracht. Ondanks dat hij zich van het verzet afzijdig had gehouden dwongen de Duitsers hem in september 1941 een formulier voor Schutzhaft te tekenen met de tekst ‘[Name] hat sich als Funktionar der illegalen CPN für ein im Auftrage der Sowjet-Union aufgezogenen Geheimorganisation betätigt, die es sich zum Ziel gesetzt hat, durch Aufhetzung zum Streik usw. einen Stutzpunkt Moskaus zu schaffen, um der deutschen Besatzung in den Rücken zu fallen.’
Eind 1941 werd hij naar het concentratiekamp Neuengamme overgebracht. Daar werd hij onderworpen aan een collectief medisch experiment: een aantal gevangenen werd besmet met tbc en vervolgens werd gekeken hoe snel een tbc-epidemie zich verspreidde onder de dicht op elkaar gepakte verzwakte gevangenen. Vanuit Neuengamme werd hij omstreeks eind mei 1942 naar Bernburg overgebracht om vergast te worden. Hij kwam op 1 juli 1942 om het leven. Dat was een langzaam proces, omdat bij wijze van experiment koolmonoxide werd gebruikt. Als doodsoorzaak werd vermeld ‘Versagen von Herz und Kreislauf bei chron. Magen und Darmkatarrh’ (falen van hart en kringloop na chronische slijmvliesontsteking in maag en darmen).

Bron: website Rudi Harthoorn

Geschreven door Pieter Dekker op 26-01-2024

Snijdoodt, Johannes Gerardus, Den Haag 23-9-1909, elektromonteur
Woonachtig: Kepplerstraat 93, Den Haag
Verwantschap: hij was een oomzegger van Johannes Wilhelmus Mulhuijzen en een neef Hendrikus Johannes, Johannes, Leendert, Lucas en Wilhelmus Johannes Mulhuijzen.
Godsdienst: geen
Lid: Was voor de oorlog lid van de RSAP, mogelijk eerder of later lid van de CPN.
Verkiezingen: was kandidaat voor de Gemeenteraad.
Lijst van de Centrale Inlichtingen Dienst: elektromonteur. Kandidaat gemeenteraad Rijswijk (1935). Bestuur afdeling R.S.A.P. (1937).
Gearresteerd: 25-6-1941
Aktion CPN: stond vermeld op een van de door de Sicherheitsdienst of de lokale Politie Inlichtingendiensten samengestelde lijsten van op 25 juni 1941 te arresteren personen tijdens de Aktion CPN naar aanleiding van de Duitse inval in de Sovjet Unie.
Gevangenschap in: Schoorl, Amersfoort, Neuengamme
Overleden: Bernburg 1-7-1942, vergast met koolmonoxide
Opmerkingen: de Rijswijkse politie had Kraan opgegeven als zijnde lid van de CPN, maar gaf enige weken later aan de Sicherheitsdienst te kennen dat ze zich vergist hadden en dat het enige bekende feit was dat ze bij verkiezingen de kandidatenlijst van de RSAP getekend hadden, maar vermeldde wel over Snijdoodt: ‘Was tamelijk fel revolutionair en staat in Rijswijk ook niet onverdeeld gunstig bekend. Is echter geen communist.’ Het gaat hier dus duidelijk om een moord door de Rijswijkse politie.
Verantwoordelijkheid: hij werd door Johannes Eckhardt (NSB) en Anne van der Ploeg van de Haagse Politie Inlichtingendienst aangewezen om vermoord te worden; burgemeester De Monchy (Liberaal) was medeverantwoordelijk omdat hij in mei 1940 geen opdracht gaf de gegevens van de Politie Inlichtingendienst te laten vernietigen. Na de oorlog werden Eckhardt en Van der Ploeg gewaardeerde medewerkers van de Binnenlandse Veiligheidsdienst en gingen opnieuw op jacht naar communisten.

Bron: website Rudi Harthoorn

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen