Harm Jan Siemons

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamHarm Jan
InitialenH.J.
AchternaamSiemons
GeslachtMan
Geboren28-09-1901 in Finsterwolde.
Overleden23-10-1942 in Neuengamme.

Gearresteerd doorSD
Reden arrestatieverzet/communist
Gearresteerd inFinsterwolde
Gearresteerd op11-03-1941

 

Neuengamme

Aangekomen op03-07-1942
Vanaf plaatsAmersfoort*
Kampnummer07690

Detentiegeschiedenis

Amersfoort*, tot 1942-07-03*

Geleden ziektes

Plaats: Hamburg-Neuengamme, Hausdeich 60
Periode: tot 1942-10-23
 In de bewaard gebleven dodenboeken van Neuengamme (de registratie van overleden gevangenen) staan verschillende ziekten waaraan gevangenen zijn gestorven: enteritis, tuberculose, dysenterie, hartfalen, enz. Dat is verhullend. De ware doodsoorzaak zijn vrijwel altijd de abominabele omstandigheden in het kamp geweest. Bovendien zijn de gegevens volledig onbetrouwbaar. Vaak werd er in de registratie maar wat opgeschreven. (Bron: Nederlanders in Neuengamme)

Verblijf in welke kampen

Neuengamme

Literatuur

Waar vochten zij voor
Hun naam leeft voort
blz. 188

Ingezonden verhalen over Harm Jan Siemons

Verhaal door G. Siemons - 12-05-2020

Harm Jan Siemons, geboren 28-09-1901 te Finsterwolde; gehuwd met Teupke Kroeze. Zij kregen twee kinderen, waarvan de een slechts één jaar oud werd.

Hij werd in 1932 gekozen tot gemeenteraadslid namens de CPN. Hem werd toen de toegang tot het Gemeentehuis geweigerd. Maar in de Tweede Kamer nam men het voor hem op en dat veranderde de zaak. Hij werd tevens verkozen tot lid van de Provinciale Staten van Groningen (1939). Hij was overtuigd lid van de CPN. Harm Jan Siemons is gearresteerd door de SD. Zijn "misdaad" bestond uit het kopiëren en verspreiden van het illegaal blad "het Noorderlicht". Bovendien hielp hij Duitse communisten onder te duiken.

De oproep tot de Februaristaking (uit communistische hoek) werd door hem gestencild en verspreid. 55 mensen van de "Noorderlicht" groep, werden opgepakt en naar kampen in Duitsland weggevoerd. Harm Jan naar Neuengamme. Zijn contactpersonen waren: W. Schwertman en Jan Haken. Eerstgenoemde overleefde het kamp. Harm Jan was het stencil- en distributiepunt voor Finsterwolde, Drieborg en Beerta. Het "Noorderlicht"was een regionale editie van het blad "de Waarheid", verschijningsgebied Noord Nederland en vooral Oost Groningen. Via Scheveningen en Amersfoort ging hij op transport naar Neuengamme.

Harm Jan Siemons had een kruidenierswinkeltje in Finsterwolde. Er is naderhand een straat naar hem genoemd in Finsterwolde.

Bron: Oorlogsgravenstichting

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen