Reint Roelf Schuur

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamReint Roelf
InitialenR.R.
AchternaamSchuur
GeslachtMan
Geboren15-07-1915 in Beerta.
Overleden10-03-1945 in Neuengamme.

Reden arrestatieverzet/hulp aan onderduikers
Gearresteerd inBedum
Gearresteerd op16-11-1944

 

Neuengamme

Aangekomen op18-01-1945
VervoermiddelTrein
Vanaf plaatsGroningen
Kampnummer69666

Detentiegeschiedenis

Groningen,

Verblijf in welke kampen

Neuengamme, hoofdkamp
Periode: 1945-03-10/1945-02, tot deze datum, †

Literatuur

Oranjemarechaussee
ophanging

Ingezonden verhalen over Reint Roelf Schuur

Verhaal door wiert van der veen - 27-03-2018

Bron: Bedumer (Nieuws en advertentieblad voor Bedum e.o., woensdag 7 december 2016 (Herdenkingsbijlage, laatste pagina (ongenummerd).
" Wachtmeester Rient Roelf Schuur wordt op 16 oktober op transportgesteld naar concentratiekamp Neuengamme. In de periode eind januari tot en met 10 maart zijn circa vijf en zestig Nederlandse gevangenen in de arrestbunker opgehangen en direct daarna gecremeerd. Het bijschrijven van hun namen in de dodenboeken wordt bewust achterwege gelaten. De ' Commissie tot het Doen van Aangifte van Overlijden van ' vermisten' beplaat in 1950 dat als datum voor de overlijdensakte van Reint Roelf Schuur, 10 maart 1945 moet worden gehanmteerd. Later is bekend geworden dat Schuur behoorde tot de vijftien die op 20 februari zijn opgehangen" ( de tekst werd met toestemming overgenomen uit delen van het artikel ' verboden munitie' auteur Henk. G. Westland, eerder gepubliceerd in Marechausseecontact, april 2015)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Schuur was postcommandant in Zuidwolde:
Bron: bovengenoemde bijlage.
Het verhaal gaat over onderluitenant Ter Horst.
" Zijn postcommandant in Zuidwolde, wachtmeester Schuur, blijkt op 6 november 1944 te zijn verdwenen. Ter Horst en zijn postcommandant in Bedum, wachtmeester Niemeijer, gaan op onderzoek uit. Ze krijgen bij de Sicherheitspolizei (Sipo) in Groningen te horen dat zij van niets weten en dat Schuur weleens door de illegaliteit ontvoerd zou kunnen zijn.de werekeliojkheid is dat Schuur die dag door de Sipo is gearresteerd, maar dit mag kennelijk niet naar buiten worden gebracht. Het onderzoek is in handen van kriminal sekretaris Lehnhoff.
Schuur werd gearresteerd dat hij drie patronen die zijn onderluitenant Ter Horst aan hem had verstrekt, doorgegeven had aan twee ondergedoken collega's. Voor deze fout was Schuur gearresteerd.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Reint Roelf Schuur was marechausse wachtmeester in Zuidwolde (Gn). Hij woonde, met zijn vrouw Tjaaktje Kampegina Hillinga aan het Boterdiep wz.6 te Zuidwolde. (Daarvoor was hij in de kost bij de fam. Klaas Havinga, een slager in Zuidwolde. Klaas Havinga zat ook in het verzet.
Reint Roelf Schuur werd in Bedum gearresteerd door Evert Cornelis Drost. Drost was een toenmalige onderluitenant van de SD die later de doodstraf kreeg.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Op 16 januari vertrekt een transport met ongeveer 110 gevangenen naar Hamburg, concentratiekamp Neuengamme, waar de trein twee dagen later aankomt. volgens Henk G. Westalnd in diens rapport. (het komt mij vreemd voor dat Schuur in detentie heeft gezeten in Amersfoort, dit is mij nergens uit gebleken).
In dit kamp krijgt Schuur een torsperre opgelegd, hetgeen betekenyt dat de poort niet uit mag.(Torsperres waren er ongeveer 100 op een bestand van 40- tot 50.000 man zegt Rolsma in zijn boek over Neuengamme. Het waren voor het overgrote deel Hollanders.
Als verzetsgroep werd voor Schuur PV genoteerd; volgens Henk Westland betekent het geen verzetsgroep maar ' politie-verzet'.
Het OVCG van de Groninger archieven meldt als verzetsactiviteiten van Reint Roelf Schuur dat hij in de herfst van 1944 revolverpatronen verstrekte aan een lid van de verzetsbeweging. Ook bood hij hulp aan onderduikers. maar er wordt ook gemeld dat hij contact had met NDB'ers (dubieus verzet) ( mogelijk is hier echter ook sprake van een persoonsverwisseling, het kan ook R. Schuur betreffen die in het rapport over de KP'r Zeuntje bij d ekaart van J.A, van Minnen voorkomt)
Westland is er echter van overtuigd dat Schuur een dubbel pet op had.
Reint Roelf Schuur staat op de erelijst van gevangenen 1940-1945, pagina 868/verzet:
Datum van overlijden 20-02-1945. Beroep: wachtmeester der Marchaussee.

Familielid Jan Frans Schuur, welke ook genoemd wordt in dit virtueel monument, was een familielid van Reint Roelf en zat dus ook gevangen in Neuengamme Hij kwam om het leven bij de ramp met de Cap'd Arcona in de Kielerbucht omstreeks 03-05-1945. Od de beiden elkaar hebben ontmoet en gesproken in Neuengamme is niet bekend.

Reint Roelf Schuur trouwde op 12-03-1943 in Beerta met Tjaaktje Kampegina Hillinga. Het huwelijk bleef kinderloos. Tjaaktje Kampegina overleed omsytreeks 2012.

Reint Roelf Schuur kreeg op vrijdag 9 december tussen 15.40 en 16.00 uur een stolperstein voor zijn voormalige woning in Zuidwolde, door inzet van de werkgroep Stolperstein van de gemeente Bedum.

Bron: Oorlogsgravenstichting

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen