Willem Leendert Schreuder

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamWillem Leendert
InitialenW.L.
AchternaamSchreuder
GeslachtMan
Geboren06-09-1923 in Dordrecht.
Overleden14-10-1944 in Neuengamme.

Gearresteerd inAmsterdam
Gearresteerd op26-08-1944

 

Neuengamme

Aangekomen op10-09-1944
Vanaf plaatsAmersfoort*
Kampnummer49514

Detentiegeschiedenis

Amersfoort, tot 1944-09-08

Geleden ziektes

Plaats: Hamburg-Neuengamme, Hausdeich 60
Periode: tot 1944-10-14
 In de bewaard gebleven dodenboeken van Neuengamme (de registratie van overleden gevangenen) staan verschillende ziekten waaraan gevangenen zijn gestorven: enteritis, tuberculose, dysenterie, hartfalen, enz. Dat is verhullend. De ware doodsoorzaak zijn vrijwel altijd de abominabele omstandigheden in het kamp geweest. Bovendien zijn de gegevens volledig onbetrouwbaar. Vaak werd er in de registratie maar wat opgeschreven. (Bron: Nederlanders in Neuengamme)

Verblijf in welke kampen

Neuengamme, hoofdkamp
Periode: 1944-10-14, tot deze datum, †

Ingezonden verhalen over Willem Leendert Schreuder

Verhaal door Liesbeth (E.T.) Schreuder - 05-12-2018

Willem (Wim) Schreuder - student Rechten, thuiswonend - was 20 jaar toen hij werd gearresteerd door een persoon in burger op het Stationsplein in Amsterdam. Dat was zaterdag 26 augustus 1944 aan het begin van de avond. Na drie dagen in het politiebureau werd hij dinsdag per trein doorgestuurd naar kamp Amersfoort, vanwaar hij op zijn 21ste verjaardag een brief stuurde aan zijn ouders. Hij vermoedde toen al dat hij naar Duitsland gestuurd zou worden. "Mocht het zover komen dat we weggaan naar D. maak U dan niet ongerust: het zal wel lukken en het is altijd ergens goed voor." Op 9 september werd hij weggevoerd. Daarna is nooit meer van of over hem vernomen ondanks naspeuringen van zijn vader. Het vermoeden was dat hij in Husum terecht was gekomen, maar niemand die dat zeker wist. Na één maand was hij dood op 14 oktober 1944. Zijn dood is pas na de oorlog bevestigd door het Rode Kruis. Een graf heeft hij niet.

Bron: Oorlogsgravenstichting

Korte biografie - 15-12-2019

Willem Leendert (Wim) Schreuder
6 september 1923 - 14 oktober 1944

Wim, geboren in Dordrecht, kwam op 25 augustus 1942 op het Montessori Lyceum in de zesde klas gymnasium alfa, nadat hij op het Hervormd Lyceum was gezakt voor zijn eindexamen. Uit de overgebleven verslagen blijkt dat hij een goede leerling was, met ruim voldoende cijfers voor alle vakken. In lichamelijke oefening was hij een uitblinker. In 1943 behaalde hij op het Montessori Lyceum alsnog zijn diploma.
Wim werd gearresteerd omdat hij na zijn eindexamen had verzuimd zich te melden voor de ‘Arbeitseinsatz’, de tewerkstelling in Duitsland. Zijn vader, die probeerde hem vrij te krijgen, vervoegde zich daarvoor bij het hoofdkwartier van de SD in de Euterpestraat (nu de Gerrit van der Veenstraat), maar hij was al op transport gesteld naar kamp Amersfoort. Vervolgens reisde zijn vader hem achterna. In Amersfoort bleek echter dat Wim al op weg was naar Duitsland. Daar is hij op 21-jarige leeftijd in concentratiekamp Neuengamme, Duitsland omgekomen.

Bron: Oorlogsgravenstichting

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen