Antonius Johannes Hendrikus Schreurs

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamAntonius Johannes Hendrikus
InitialenA.J.H.
AchternaamSchreurs
GeslachtMan
Geboren20-12-1919 in Venlo.
Overleden03-05-1945 in Duitsland.

Gearresteerd op06-06-1944

 

Neuengamme

Aangekomen op09-09-1944
Vanaf plaatsAmersfoort

Detentiegeschiedenis

Amersfoort (blok 8), vanaf 1944-06-09 tot 1944-09-08

Verblijf in welke kampen

Neuengamme
Husum-Schwesing

Ingezonden verhalen over Antonius Johannes Hendrikus Schreurs

Verhaal door Peter Schreurs - 01-02-2022

Op 11 mei 1936 had Toon al een motorfiets met kenteken nr. P27211 en heeft hij op 15 juni 1936 zijn rijbewijs gehaald. Hij was toen 17 jaar oud. Nogal een rijkdom voor een jongen van 17 jaar in die tijd!!!!!!

Toon was waarschijnlijk dus van jongst af aan een handige jongen en als zodanig is Ome Jan van Megen (mogelijk ook vanuit ’t verzet) met Toon in contact gekomen en geleidelijk aan met hem bevriend geraakt. Zo heeft hij ook tante Truus leren kennen. Ome Jan zat bij het verzet en heeft hiervoor ook na de oorlog een onderscheiding gekregen (?). Ome Toon werd door Ome Jan getypeerd als een avontuurlijke lolbroek en een sjacheraar!
Volgens diverse verhalen is Toon op 6-juni 1944 (D-Day) in de Klaasstraat in Venlo door de Gestapo gearresteerd bij een razzia in IJssalon Venezia van de Gebroeders Battistuzzi, waar hij deze D-Day al met luid gezang “Kom, Tommy, Kom” etc. met vrienden aan het vieren was. Toen de Duitsers gevraagd hebben, wie er aan het zingen was, is Toon waarschijnlijk door ene Rinus Weijers als de zanger aangewezen.
Hij is vervolgens opgesloten op het politie bureau in Venlo en op 9 juni 1944 op de trein gezet naar Amersfoort.

Zijn vriendin Tinie (uit Cuijk??) zou hem tot Amersfoort daarbij vergezeld hebben. In Amersfoort volgde een zeer zwaar afscheid!

De laatste levenstekens van Ome Toon waren de volgende brieven, geschreven vanuit Amersfoort!

1e Brief (medio juli 1944)

Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort
Auszug aus der Lagerordnung
Die Häftlinge dürfen im Monat 1 Brief schreiben und 1 Brief empfangen.
Der Empfang von Paketen ist verboten. Geldsendungen bis zur Höhe von monatlich fl. 20,- sind erlaubt, und zwar durch Postwechsel. Anfragen an die Kommandantur des Lagers sind zwecklos und werden nicht beantwortet.
Der Lagerkommandant.
Schutzhäftling A.J.H. Schreurs Block 8, No. 14003
Amersfoort, den ……………………
Beste allemaal

Zo juist een brief gekregen voor te schrijven. Hoe gaat 't U nog allemaal, ik hoop van uitstekend. Mamma en Pappa hoe gaat 't nog, en Haij werk je nog? Heeft Jac nog geschreven. Bericht me zo gauw mogelijk terug, en schrijf zo veel als U weet en wil, ik mag ’t niet, snapt U mij, kijk vooral niet naar m’n geschrijf, want ik lig op m'n krib, m'n brief schrijf ik op 'n helaas lege siroop blik. Enfin 't komt wel goed dat mag 'm niet hinderen tot heden toe zit ik nog altijd in Amersfoort. 't Is nu al 'n maand lang hè. lk kom onverwachts 'n keer naar huis Mamma, maar nog niet. lk ga s’avonds Omloo, Holland, Beer Smits, Berger, Coehorst en consorten opzoeken. Is Tinie met de kermis bij U geweest en komt ze nou en dan nog wel 'ns. 't Zou anders leuker zijn geweest als ik ook thuis was geweest. Maar dat komt wel eens weer Mamma.
Pappa en alle andere bidt veel voor mij. Pietje en Jan hoe gaat 't met jullie. Neem me niet kwalijk nieuws weet ik niet. Ik heb wel van alles door elkaar geschreven, maar ja ik ben 'n beetje de kluts kwijt. Vandaag wat veel lang haver gehad. Nu eindig ik met veel groeten van mij en alle bekende. Tinie hoe gaat 't met jou, 't duurt lang hè, er gaat geen uur voorbij of mijn gedachte zijn bij jou. lk zing s‘morgens al die liedjes die je anders zong toen ik er nog was. Tinie denk je nog aan je beloften. Blijf je me trouw. Vele kussen, pieker niet. Toon
** Berger Fons A.R. Berger, de zoon van de voor- en naoorlogse burgemeester Berger, omgekomen in Neuengamme Januari 1944
**Coehorst Jonge student 18 jaar, behulpzaam bij het verzet, sterft verzwakt in Zwickau 1-11-1944
**Omloo Pastoor A.M.L. Omloo, ook betrokken bij het verzet, is wegens gebrek aan bewijs in Juli 1944 vrijgelaten, kort na de
arrestatie van Toon. Hebben elkaar dus daar ontmoet!

2e Brief (medio aug 1944)

Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort
Auszug aus der Lagerordnung
Die Häftlinge dürfen im Monat 1 Brief schreiben und 1 Brief empfangen.
Der Empfang von Paketen ist verboten. Geldsendungen bis zur Höhe von monatlich fl. 20,- sind erlaubt, und zwar durch Postwechsel. Anfragen an die Kommandantur des Lagers sind zwecklos und werden nicht beantwortet.
Der Lagerkommandant.
Schutzhäftling A.J.H. Schreurs Block 8, No. 14003
Amersfoort, den ……………………
Liefste Ouders
Hoe gaat het met jullie allemaal? Wel goed hè. U ziet ik mag schrijven, weer 'n maand om, gelukkig. Wat denkt U onderhand wel Pappa en Mamma van mij, 't duurt lang hè, en dan voor zo'n niks, Pappa niks maal niks is 0? Dat was U gezegde wel ‘ns. Nou nieuws weet ik niet veel. Heeft Jac nog nieuws, wat zegt hij ervan? Mamma bent U nog aan 't dokteren. Houdt U maar goed. Ja nou je hier zo alleen weer zit en zo lang, zijn mijn gedachten steeds bij U Pappa en Mamma. U was toch alles voor mij, en hier mis je alles, ofschoon U 't toch wel anders had kunnen maken met Haij. Niet dat ik U 'n verwijt wil maken, nee Mamma. Enfin Mamma ik bid voor U en hoop dat U dat voor mij doet, doch met dat alles zie ik er weinig vooruitzicht in. Mamma maakt U zich geen zorgen over mij. Ik hoop doch maar weer gauw in U midden te zijn, dan kunnen we weer eens alles bespreken. Ik heb nog 'n paar regels over, die zijn voor Tinie, hoe gaat 't met haar Mamma? Nou ik moet eindigen. Pappa en Mamma en de anderen ik wens jullie 't allerbeste, heel veel groeten van mij, en aan alle bekende ook Tije en Marie en hoop op 'n spoedig weerziens. U zoon Toon.
Liefste Tinie,
Hoe gaat het met jou, 't duurt lang met mij hè, toch zullen we maar moet houden. Nieuws
Tinie is hier niet, ik hoop dat jij me des te
Meer kunt berichten, en hoop op 'n…………………..
Houd moed, vergeet mij niet, sch (zegel met datum afgescheurd!)
van jou ………………….

Uit het kamp gesmokkelde brief aan Tinie (tussen medio aug en 8 sept 1944)
Ik heb even gelegenheid om 'n clandestien briefje te schrijven. Hoe gaat het toch met je. Ik heb nog niets van je vernomen, heb je al geschreven. Ik mag maar eens per maand schrijven. Je neemt 't me toch niet kwalijk dat ik zo weinig kon schrijven, maar het ligt niet aan mij, alles wordt doorgelezen en de straf is mij. De laatste paar dagen gaat 't beter. Die dag dat ik geschreven heb was ik er niet te best aan toe, anders kan ik me er nog al doorheen zetten. Het word wel lang hè Tinie (vouw in brief)
Wel hoe gaat 't met die bij Willie en alle anderen, ik hoop van goed. Hoe gaat 't bij Bert, is Marie al naar 't ziekenhuis geweest. Heb je nog iets vernomen, van Janus of Jan. Wat zegt Rinus. Tinie hoe is het s’ zondags en s‘woensdags? Je gaat toch naar ons hè. Tinie troost jij m'n moeder wat, kan ze zich nog al doorheen zetten. Tiny overdag gaat het nog al, wel s‘morgens om 5 uur op en s‘avonds om 9 uur naar bed. Tinie een troost heb ik, dat ik er niet aan twijfel dat zo blijft. 't Wordt hier geen elf tot half twaalf zoals thuis en s‘avonds valt er bij mij nog wel eens een traantje. Hoe is het gegaan op de terugreis, nog in Cuijk geweest. Ik nog dikwijls aan deze reis, vooral Tinie het afscheid was veel te zwaar hè. 't Enigste aandenken dat ik van je heb is 't zakdoekje. Ik heb 't wel twintig keer uit gewassen maar ik gebruik 't nog dagelijks. Jouw foto mocht ik niet meenemen. Ze hebben me alles afgenomen, maar dat mag hem niet hinderen. Ik schrijf wel heel klein maar ik hoop dat je er wijs uit kunt worden. Tiny je kunt me wel een heel groot plezier doen, ik krijg anders geen kans meer voor hier wat te ontvangen, want 't mag niet. Als je naar ons toe gaat, zeg tegen m'n vader dat hij na de aankomst van deze brief, maar het moet voor aanstaande dinsdag morgen zijn, bij van Hoogstraten in Blerick bij die rijwielzaak, bij 't postkantoor, de groeten overbrengen van zijn zoon Harry, die slaapt naast mij en die gaat de volgende week dinsdag of woensdag van hier naar Duitsland.
Hij moet dan van thuis een koffer met werkkleding gestuurd krijgen, dus ik heb een kans dat Pappa er een pak met rookgerei naar toe brengt. Bartels en Collin doen er wel wat bij, en Haij 't liefst shag, sigaretten is ook goed. Zoveel mogelijk, want ik krijg anders geen kans meer. Als ik dat heb breekt de tijd en pieker je niet zo veel. Tiny zover m'n hartelijke dank. Tiny ik denk nog iedere dag toen we samen in de trein zaten. Tiny bid veel voor mij, heb je de noveen gehouden. Ik bidt ook voor jou iedere avond. Doe ze thuis veel groeten alle bekenden. Tiny zeg tegen m'n moeder, dat ze zich geen hoofdpijn maakt over mij, ik red mij wel, soms wel een traan. Nou tot een spoedig weerzien, en vergeet niet een brief in een pakje shag te duwen. Die vindt ik wel, schrijf veel. Pappa nu maak er wel een mooi pak van maar 't moet in een koffer laten doen geen pakje aan de koffer binden. IK BLIJF IN AMERSFOORT GA NIET NAAR DUITSLAND. TOON
**Rinus Is dit de Rinus Weijers, waarvan in de verhalen verteld wordt, dat hij Toon erbij gelapt heeft?
**Bartels en Collin Dit zijn de buurmannen op de Hoogeweg resp. 11 en 9.


Volgens zijn (Amersfoort) Häftlings Personal Karte is Toon met zekerheid op 8 september 1944 naar Neuengamme afgevoerd, want er is op 8-4-1944 slechts één groter transport van Amersfoort met 1165 mannen naar Neuengamme geweest, alwaar ze op 10-9-1944 zijn aangekomen.
Toon is daar geïnterneerd geweest totdat hij in Husum te werk is gesteld. Vanaf 25 september 1944 werden ca 800 zwakkere gevangenen vanuit de ziekenboeg in Neuengamme in Husum tewerkgesteld. Dit heeft tot 27 december 1944 geduurd en hebben de laatsten (sterksten) het kamp afgebroken. De Nederlanders onder deze laatste groep zijn bekend en hier zat Toon niet bij. Aangezien hij op 3 januari 1945 nog in Neuengamme gezien is, is het zeer aannemelijk, dat hij reeds behoorlijk ziek was en daarom eerder vanuit Husum naar Neuengamme is teruggestuurd.
Verder is bekend dat de registratie van de overleden gevangenen in Neuengamme maar tot 16 maart 1945 heeft geduurd en daarna is stopgezet. Men neemt dus aan dat het merendeel (het Rode Kruis spreekt van 90%) van de zieke en zwakke gevangenen van Neuengamme in de periode van 16 maart tot en 3 Mei (ondergang van de Cap Arcona) reeds overleden is, zonder dat dit geregistreerd is.
Bron: Vriendenkring Neuengamme

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen