Jacob Schol

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamJacob
InitialenJ.
AchternaamSchol
GeslachtMan
Geboren19-09-1909 in Egmond aan Zee.
Overleden08-01-1943 in im Hauptlager KZ Neuengamme.

Reden arrestatieverzet

 

Neuengamme

Aangekomen op18-12-1942
Vanaf plaatsAmersfoort*

Detentiegeschiedenis

Amersfoort*, tot 18-12-1942*

Kampen

Neuengamme, hoofdkamp

Geleden ziektes

Hartfalen en bloedsomloopfalen bij longontsteking, Hamburg-Neuengamme, Hausdeich 60 tot 1943-01-08

Ingezonden verhalen over Jacob Schol

Geschreven door Maria Visser op 31-08-2017

Neuengamme laatste halte!

Jacob Schol geboren 19 september 1909 – overleden 8 januari 1943 te Neuengamme (Duitsland). Getrouwd met Trijntje Visser en wonende te Egmond aan Zee. Laatst genoemde was een oudere zus van mijn vader Arie Visser. Zoals jullie wel eens eerder hebben kunnen lezen is mijn vader op de laatste dag van 1942 als evacué naar de provincie Groningen gekomen en is nimmer teruggekeerd naar “het Derp'”, zodoende was er behoorlijk minder contact me de familie die na de oorlog wel is teruggekeerd naar Egmond. Zover ik weet waren er in dit huwelijk 3 kinderen. Jan, Klazien en Gerrit, van de laatste 2 weet ik dat ze overleden zijn, de eerste is mij onbekend en helaas kan ik me ook niet herinneren dat ik hem in tegenstelling tot de 2 andere ooit heb ontmoet. Op diverse stamboom en genealogie sites zijn er over hem ook geen gegevens te vinden.

Jacob Schol, aangekomen op 18 december 1942 in Neuengamme, nadat hij eerder in kamp Amersfoort zat. Over dit relatief grote kamp is weinig bekend en de meeste informatie heb ik via internet op diverse sites gevonden en het uiteraard lezen van vele boeken over kamp Neuengamme.



Algemeen
Concentratiekamp Neuengamme ligt vlakbij de stad Hamburg. Neuengamme was in de Tweede Wereldoorlog met meer dan 80 buitenkampen het centrale concentratiekamp van Noord-Duitsland. In 1938 was Neuengamme zelf nog een buitenkamp van het concentratiekamp Sachenhausen, ingericht om gevangenen in de steenfabriek van de SS uit te buiten. Sinds 1940 is Neuengamme als zelfstandig concentratiekamp verder gegaan. In de loop van de oorlog deporteerden de nazi’s tienduizenden mensen uit heel Europa naar Neuengamme. Van de ongeveer 106.000 gevangen die naar Neuengamme zijn gevoerd, zijn ongeveer 55.000 gevangenen in Neuengamme omgekomen.

In Neuengamme zaten bijna zevenduizend Nederlanders gevangen. Toch is het kamp relatief onbekend. Bij nabestaanden en overlevenden roept de naam Neuengamme echter herinneringen op aan dood, vernedering en ellende.

Ik verwijs jullie dan ook graag door naar https://www.vriendenkringneuengamme.nl, de vele verschrikkingen en ontberingen worden daar beschreven evenals de ramp met de Cap d’Ancona, hierbij zijn bijna alle laatste gevangen in de laatste dagen van de oorlog om het leven gekomen.

Daarnaast verwijs ik ook naar http://www.kz-gedenkstaette-neuengamme.de/

Terug naar Jacob Schol, er is zeer weinig bekend maar her en der lees je wel dat hij voor zijn verzets-werkzaamheden is opgepakt. Zijn vrouw, mijn tante, is in deze periode geëvacueerd en naar Zuidbroek gekomen en na de oorlog heeft zij een collage gemaakt met foto’s en enige tekst.

Tekst
Jacob Schol, geboren 19-09-1909 in Egmond aan Zee, was de eerste Egmonder die door de Duitsers werd gearresteerd. Op een woensdagmiddag 5 november werd bij hem thuis huiszoeking gedaan. Hij was secretaris van de Egmondse afdeling van de verboden SDAP (Sociaal Democratische Arbeiders Partij) en had diverse blaadjes in de kast liggen die tegen de Duitse bezetters gericht waren. Jacob Schol was op het moment van de huiszoeking niet thuis, maar op zijn werk. Na het vinden van de illegale blaadjes hebben ze hem op zijn werk gearresteerd. Hij werd toen naar de gevangenis aan de Amstelveense weg in Amsterdam gebracht. Vandaar naar Scheveningen en via het kamp Amersfoort naar het concentratiekamp Neuengamme in Duitsland. Op 8 janauri 1943 is hij daar overleden. Hij was toen 33 jaar. Ter zijner nagedachtenis werd in 1962 een plantsoen in Egmond aan Zee naar hem vernoemd: Jacob Scholplantsoen.

Weduwe Trijn Schol Visser is na de oorlog teruggekeerd naar Egmond en later hertrouwt met Max Verver, uit dit huwelijk is nog een zoon geboren, Adrie.

Naar aanleiding van dit verhaal, ben ik opzoek naar familieleden. Wie kan mij vertellen of Floor Jongejans nog leeft, hij was de echtgenote van dochter Klazien. Onbekende neef Jan. Daarnaast zoek ik boeken omtrent Neuengamme, er zijn er vele in mijn bezit, maar ongetwijfeld zijn er ook boekjes uitgegeven in kleinere oplage, Wie kan me helpen?

Maria Visser heeft een eigen blog waar ze regelmatig verhaalt over Neuengamme. www.tea-a-maria.nl

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen