Theodorus van Schie

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamTheodorus
InitialenT.
Tussenvoegselvan
Achternaamvan Schie
GeslachtMan
Geboren29-05-1925 in Haarlemmermeer.
Overleden29-11-1944.


 

Neuengamme

Aangekomen op10-09-1944
Vanaf plaatsAmersfoort*
Kampnummer49393

Detentiegeschiedenis

Amersfoort*, tot 1944-09-10*

Verblijf in welke kampen

Neuengamme
Husum-Schwesing, Schwesing (Engelsburg)

Ingezonden verhalen over Theodorus van Schie

Verhaal door FNM van Schie - 27-03-2018

Theodorus Cornelis van Schie, roepnaam Dirk, was de broer van mijn vader. Dirk is op zondag 27 augustus 1944 opgepakt bij een razzia en nooit meer thuisgekomen.
Dirk was 19 jaar en hij had eigenlijk naar Duitsland gemoeten om te werken voor de Duitsers.
Mijn opa en oma wisten dat er een razzia op komst was in Huigsloot. Omdat de Duitsers al vaker binnen waren gevallen sliepen Dirk en een aantal onderduikers die nacht in de strobalen die hoog opgestapeld stonden in het land achter café van Schie. Wat de onderduikers niet wisten was dat de Duitsers bij de Sloterweg (nu Kaagweg) met verrekijkers de polder in stonden te kijken. Zo zagen zij dat een van de jongens langs een ladder onhoog klom en dat werd de hele groep fataal. Ze belandden in een overvalwagen en werden afgevoerd.
Mijn opa liep met mijn vader en nog een aantal kinderen uit de kerk naar huis en zij zagen Dirk in de overvalwagen zitten. Oma is nog snel naar de wagen gelopen en heeft Dirk nog gedag kunnen zeggen en hem iets gegeven. Zij heeft nooit verteld wat dat geweest is. Mijn vader denkt een rozenkrans en een foto.
Heel vaak heeft mijn vader gedacht: 'was Dirk maar gewoon in huis gebleven want daar hebben de Duitsers toen niet gekeken'.
Inmiddels is mijn vader 85 en nog steeds kan hij hiervan wakker liggen.
Via Rotterdam, Amersfoort en Neuengamme is Dirk in Husum terechtgekomen en te werk gesteld onder erbarmelijke omstandigheden. Op 29 november 1944 is hij in Husum overleden. 19 jaar.
De zoektocht van mijn vader naar informatie over Dirk is na te lezen in het boek 'Lief & Leed rond de Hanepoel' (te bestellen via connyvanschie.jouwweb.nl)

Bron: Oorlogsgravenstichting

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen