Binne Roorda

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamBinne
InitialenB.
AchternaamRoorda
GeslachtMan
Geboren04-05-1898 in Oostdongeradeel.
Overleden05-05-1945.
Plaats grafLoenen, Nederlands Ereveld
Aanduiding grafvak C, nr 24

Reden arrestatieverzet/acht joden in huis o.a.
Gearresteerd inGroningen
Gearresteerd op06-02-1945

 

Neuengamme

Aangekomen op18-03-1945
VervoermiddelTrein
Vanaf plaatsGroningen
Kampnummer77401

Ingezonden verhalen over Binne Roorda

Geschreven door Ytje Stevens - Roorda op 05-11-2018

Binne Roorda werd op 4 mei 1898 als zoon van een schoolmeester in het Friese Oosternijkerk geboren. Op zijn veertiende begon hij aan de onderwijzersopleiding, hoewel hij toen al het verlangen had om dominee te worden.

Jonggetrouwd met de liefde van zijn leven, Pietje Wassenaar, vestigde hij zich in Nieuwlande en later in Oudeschip. Ze kregen vijf kinderen: Philip, de tweeling Ytje en Gerrit (mijn vader), Grietje en Foekje. Kort na Foekjes geboorte overleed Pietje aan kraamvrouwenkoorts.

Maaike de Zoete kwam als huishoudster voor het gezin met de kleine kinderen zorgen. Tot 1938 bleven ze in Oudeschip wonen, maar toen werd de school opgeheven. Via Winsum kwamen ze in Groningen aan de Ernst Casimirlaan 4a in een bovenwoning terecht.

Binne Roorda probeerde intussen dominee te worden. Niet op grond van een theologische studie, maar met zelfstudie van de bijbel en zijn bijzondere gaven.

Op 3 oktober 1942 kwam er een grote verandering in het leven van de familie Roorda. Het Joodse gezin, Aalje en Aletta van Dam met hun zonen Benjamin (12) en Jacob (8), vroegen om onderdak. Binne twijfelde, want zoveel ruimte was er niet in huis met zijn kinderen in de tienerleeftijd en de huishoudster. Ze bleven en in de maanden erna kwamen de moeder van Aletta, de ouders van Aalje en hun verzorgster ook onderduiken.

Ondanks de drukte in het huis, was Binne Roorda nog steeds aan het strijden met kerkelijke instanties om dominee te worden. Dankzij de Vrijmaking, een groep kerkleden die zich afsplitste van de toenmalige Gereformeerde kerk, werd hij eindelijk toegelaten tot het examen. Hij slaagde en hield op zondag 4 februari 1945 zijn eerste preek in Hoogkerk.

In de week erna werd Binne Roorda in de heel vroege ochtend van 7 februari opgepakt. De familie van Dam werd niet ontdekt en ook Philip en Gerrit niet, die intussen 19 en 20 jaar oud waren.

Binne werd een aantal weken in het Huis van Bewaring in Groningen gevangen gehouden en is met het transport van 17 maart 1945 naar Neuengamme gevoerd. Toen dat kamp ontruimd werd, kwam hij in de trein naar Sandbostel terecht en is hij daar rond 25 april 1945 gestorven aan uitputting.

Binne Roorda was 46 jaar oud toen hij stierf. Het is niet duidelijk waarom hij werd gearresteerd, al heeft het waarschijnlijk te maken met de arrestatie van zijn vriend Bene Westerdijk. De acht Joden overleefden de oorlog.

Ytje Stevens – Roorda www.drijfveren.info

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen