Pieter Rol

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamPieter
InitialenP.
AchternaamRol
GeslachtMan
Geboren23-05-1922 in Beemster.
Overleden05-03-1945 in Neuengamme.


 

Neuengamme

Aangekomen op10-09-1944
Vanaf plaatsAmersfoort*
Kampnummer49173

Detentiegeschiedenis

Amersfoort*, tot 1944-09-10*

Geleden ziektes

Plaats: Hamburg-Neuengamme, Hausdeich 60
Periode: tot 1945-03-05
 In de bewaard gebleven dodenboeken van Neuengamme (de registratie van overleden gevangenen) staan verschillende ziekten waaraan gevangenen zijn gestorven: enteritis, tuberculose, dysenterie, hartfalen, enz. Dat is verhullend. De ware doodsoorzaak zijn vrijwel altijd de abominabele omstandigheden in het kamp geweest. Bovendien zijn de gegevens volledig onbetrouwbaar. Vaak werd er in de registratie maar wat opgeschreven. (Bron: Nederlanders in Neuengamme)

Verblijf in welke kampen

Neuengamme, hoofdkamp
Periode: 1945-03-05, tot deze datum, †

Ingezonden verhalen over Pieter Rol

Pieter Rol - 12-02-2020

Geachte heer/mevrouw,
In de nalatenschap van mijn moeder, vond ik ook nog informatie over Pieter Rol, Deze is in kamp Neuengamme overleden; zijn bericht van overlijden ontving mijn moeder omdat zij vriendin was van Pieter Rol. Na de oorlog kwam zijn broer Jan met echtgenote en kinderen nog wel eens bij ons. Ik beschik over (portret)foto’s van deze Pieter alsmede informatie over 2 lotgenoten van hem. Er is een plaquette onthuld met de namen van het drietal in de Vakteekenschool te Midden-Beemster.
Ik heb deze informatie gedeeld met een dochter van Jan Rol. Pieter Rol was dus een oom die ze niet heeft gekend. Zij heeft verder geen informatie en heeft geen behoefte aan de foto’s. Ik mag vrijelijke beschikken over de foto’s van deze Pieter

Bron: Oorlogsgravenstichting

Pieter Rol stamboom, vlucht en arrestatie - 10-06-2020

Meer over Pieter Rol, stamboom, verkering, onderduiken en arrestatie


Het zal niet lang meer duren dat het moment aanbreekt dat niemand nog een persoonlijke herinnering heeft aan Pieter Rol(*23 mei 1922)  Pieter Rol stierf in Neuengamme op 5 maart 1945 als oorlogs slachtoffer van de Duitsers. 


Ik hecht er waarde aan om hier vast te leggen wat ik te weten kwam van een nog levende bron (een volle neef) die Pieter indertijd heeft gekend. De tragische dood van Pieter spreekt me zeer aan omdat ik zelf in januari 1945 geboren ben in Noord Brabant, het deel van Nederland dat in september 1944 al was bevrijd.


 


Van mijn vriend Kees Krijtenburg vernam dat ik tijdens zijn moeder tijdens WO II verkering heeft gehad met Pieter Rol in 1944.


 


Stamboom Pieter Rol (*1922)


Omdat mijn moeder ook Rol heet en afkomstig is uit de Starnmeer (omgeving van de Beemster) zocht ik in mijn stamboom naar zijn naam. Daaruit bleek dat de opa van Pieter Rol (*1922) genaamd Cornelis Rol (*1851)  een broer was van mijn overgrootvader Simon Rol (*1844).
Cornelis Rol had 2 zonen: Pieter Rol (*1886) en Jan Rol(*1888).


Op dit moment(juni 2020) leven er nog 2 zonen van Pieter Rol (*1886): Pieter Klaas Rol (*1927) en Dirk Jan Rol(*1929). Jan Rol(*1888) had 3 zonen waaronder Pieter Rol (*1922).
Pieter Klaas Rol(*1927) woont in Portland (USA) is een dus volle neef van Pieter Rol(*1922) en (zeer toevallig) een aangetrouwde neef van mij omdat hij met een kleindochter van Simon Rol (*1844) is getrouwd.


 


Relaas van Pieter Klaas Rol (*1927) over zijn neef Pieter Rol (*1922).
In mei 2020 heb ik telefonisch contact met Pieter Klaas Rol. Hij wist mij het volgende te vertellen.
Pieter Rol(*1911) was opgeroepen door de Duitsers om voor hen te werken. Hij is toen ondergedoken ergens op een hooizolder in de Beemster. Op een gegeven moment zijn er daar mensen verschenen die geroepen hebben “Kom naar beneden. We weten dat je daar zit”.  Pieter heeft zich toen gemeld.
Pieter Klaas is de mening toegedaan dat Pieter niet is verraden en dat de mensen die hem ophaalden hebben gebluft. We zullen nooit weten hoe het Pieter zou zijn vergaan als hij zich stil had gehouden.


 


Datum van overlijden.


Volgens bijgaand overlijdensbericht zou Pieter op 5 maart 1945 in Neuengamme zijn overleden.


Bijgaande link verwijst naar de ramp met SS Cap Arcona.


https://historiek.net/cap-arcona-scheepsramp-lubecker-bocht/78237/


In dit artikel kunnen we het volgende lezen:


 Op 3 mei 1945 zonk het Duitse passagiersschip SS Cap Arcona in de Lübecker Bocht. Dit na een Brits bombardement. Aan boord van het schip bevonden zich 5000 gevangenen uit concentratiekamp Neuengamme. Ook een ander schip, de Thielbeck, met aan boord nog eens 2800 gevangenen, werd gebombardeerd. Ruim 7000 van de opvarenden, waaronder 300 Nederlanders, kwamen hierbij om het leven……
In het voorjaar van 1945 gaf SS-leider Heinrich Himmleropdracht concentratiekamp Neuengamme te ontruimen. Vermoedelijk om de gruwelen van de concentratiekampen zo lang mogelijk geheim te houden en om te voorkomen dat de gevangenen levend in handen van de geallieerden vielen. Zo’n tienduizend gevangenen werden naar Lübeck gebracht en ingescheept op drie grote passagiersschepen de Cap Arcona (4.600), Thielbek (2.800) en de Athen (2.000). Dit werden een soort drijvende concentratiekampen. Op de schepen was de toestand dramatisch. 

Het lijkt waarschijnlijk dat Pieter nog voor de ontruiming van Neuengamme is overleden. Wellicht is hem daarmee dood door verdrinking bespaart.


 


 


 Hieronder zijn een aantal foto’s documenten bijeengebracht die te maken met Pieter ROL.

 


 


 


 

Bron: Oorlogsgravenstichting

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen