Hendrikus Rolsma

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamHendrikus
InitialenH.
AchternaamRolsma
GeslachtMan
Geboren01-10-1905 in Franeker.

Reden arrestatieverzet
VerzetsgroepParool

 

Neuengamme

Aangekomen op18-03-1945
Vanaf plaatsGroningen

Detentiegeschiedenis

Amersfoort,
Scheveningen,
Utrecht, Wolvenplein,
Groningen, HvB, tot 15-03-1945

Kampen

Neuengamme

Voorkomen in literatuur

Neuengamme Rolsma

Ingezonden verhalen over Hendrikus Rolsma

Geschreven door wiert van der veen op 08-01-2017

Hendrikus Rolsma is de auteur van het boekje :" NEUENGAMME, De ramp in de bocht van Lubeck. " In het boekje beschrijft Rolsma zijn oorlogsverleden op 35 pagina's. Rolsma was gevangene aan boord van het gebombardeerde gevangenenschip Cap 'd Arcona. Rolsma schrijft onder meer: " Als de Cap 'd Arcona zwaar slagzij maakt , vinden velen een plaats op de zijwand van het schip. Totdat de wand te heet wordt en ze het water tegen wil en dank inmoeten. . Aan een ankerketting hangen een gevangene, Max uit de keuken van Neuengamme en de jonge Russische Hafteling. Door een nog zwaardereslagzij maken van het schip knellen de benen van den jongen tussen scheepswand en ankerketting af en Max moet zijn beschermeling in de golven laten zakken. Hijzelf heeft zwemmende de vate wal weten te bereiken.
Velen zijn nooit meer aan dek kunnen komen en hebben in de baaierd een snelle dood gevonden.
Zo heeft een groot deel van de gevangenen van Neuengamme , het vernietigingslager, enkele ogenblikken voor de bevrijding, de dood gevonden. Misschien was dit ook wel de duivelse opzet van de S.S.
In de vier weken , welke wij nog doorbrachten in Neustadt hebben we vaak aan de oevers van de Baai gestaan en dan wezen wel heel in de verte de met de kiel naar boven liggende schepen. In stilte brachten we dan een saluut aan de kameraden die met ons alle ontbereingen hadden getrotseerd , maar tenslotte in het uur van de bevrijding, minder gelukkig waren bedeeld dan wij."

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen