Johan Hendrik Nijkamp

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamJohan Hendrik
InitialenJ.H.
AchternaamNijkamp
GeslachtMan
Geboren25-07-1899 in Almelo.
Overleden15-04-1942 in Neuengamme.


 

Neuengamme

Aangekomen op13-12-1941
Vanaf plaatsAmersfoort*
Kampnummer06902

Detentiegeschiedenis

Amersfoort*, tot 1941-12-13*

Geleden ziektes

Plaats: Hamburg-Neuengamme, Hausdeich 60
Periode: tot 1942-04-15
 In de bewaard gebleven dodenboeken van Neuengamme (de registratie van overleden gevangenen) staan verschillende ziekten waaraan gevangenen zijn gestorven: enteritis, tuberculose, dysenterie, hartfalen, enz. Dat is verhullend. De ware doodsoorzaak zijn vrijwel altijd de abominabele omstandigheden in het kamp geweest. Bovendien zijn de gegevens volledig onbetrouwbaar. Vaak werd er in de registratie maar wat opgeschreven. (Bron: Nederlanders in Neuengamme)

Verblijf in welke kampen

Neuengamme, hoofdkamp
Periode: 1942-04-15, tot deze datum, †

Ingezonden verhalen over Johan Hendrik Nijkamp

Verhaal door Bert Nijkamp - 06-05-2019

Mijn oudoom Johan was de oudste (levende) uit een gezin van 7 (3 broers/3 zussen). Hij was slager in het gemeentelijk slachthuis van Almelo en volgens overlevering beresterk (wat uiteindelijk niet hielp). Het nest waaruit hij kwam was rood, mijn overgrootvader was overtuigd socialist en werkte als bakker bij een Coöperatie in Almelo.

Johan was communist en alleen dat feit heeft hem z,n leven gekost .

Enkele dagen na de oorlogsverklaring van Nazi Duitsland met de USSR werden overal in Twente leden van de CPN en RSAP opgepakt. De
Nederlandse veiligheidsdiensten hadden er voor de oorlog aan bijgedragen dat iedereen "keurig" geregistreerd was en de Nederlandse
politie deed de aanhoudingen op last van de bezetter.

Johan was volgens de Duitsers "gevaarlijk" , zonder ook maar ooit actief aan het verzet te hebben deelgenomen . Na de arrestatie , eind juni 1941 , werd hij eerst met een tiental lotgenoten naar het interneringskamp in Schoorl vervoerd . Van daaruit ging hij naar enkele maanden richting kamp Amersfoort van waaruit hij tenslotte in Neuengamme kwam .

Na de oorlog werd hij postuum begraven en is er een grafsteen (tezamen met andere slachtoffers) op de Algemene begraafplaats in Almelo geplaatst .

Bert Nijkamp
4 mei 2019

Bron: Oorlogsgravenstichting

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen