Hendrikus ten Napel

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamHendrikus
InitialenH.
Tussenvoegselten
AchternaamNapel
GeslachtMan
Geboren28-04-1923 in Wormerveer.
Overleden27-11-1944 in KZ Husum-Schwesing.


 

Neuengamme

Aangekomen op10-09-1944
Vanaf plaatsAmersfoort*

Detentiegeschiedenis

Amersfoort, tot 10-09-1944

Kampen

Husum-Schwesing
Neuengamme

Ingezonden verhalen over Hendrikus ten Napel

Geschreven door Robert Hofman Urk in oorlogstijd op 26-03-2018

Hendrikus, ook wel geschreven als Hendricus, werd geboren op 28 april 1923 te Wormerveer. Zijn ouders kregen meerdere kinderen, eerst Johanna, Lubbertje (1920), en dan Hendrikus. Na Hendrikus worden nog Tiemen (1926) en Harm (1929) geboren.

Hendrikus groeit op in Wormerveer, op de Van Diemenstraat 5. Hij wordt timmerman. Hiernaast doet hij dienst bij de brandweer. Hier wordt een groepsfoto gemaakt. Later zal blijken hoe waardevol deze foto is.

Als de oorlog aanbreekt duikt hij onder. Zeer waarschijnlijk om aan de arbeidseinsatz te ontkomen. Hij is 21 jaar, en dus willen de Duitsers dat hij gaat werken. Hendricus besluit om onder te duiken bij zijn familie op Urk. Zijn zwager Geert Oost zit in het verzet en helpt hem aan een goede plek. Geert is getrouwd met zijn zus Jo(hanna) ten Napel.

Helaas, het is augustus 1944 als het verzet op Urk wordt verraden. Geert Oost wordt gearresteerd. Op dat moment is Hendrikus er zeer waarschijnlijk ook bij, hij wordt ook gearresteerd. Naast Geert en Hendrikus zijn er nog een vier personen. De Duitsers verhoren iedereen op Urk, in de gereformeerde pastorie. Iedereen komt vrij behalve Geert en Hendricus. Men besluit Geert te werk te stellen te Arnhem bij vliegveld Deelen, hier moet hij bomtrechters dichtmaken.

Hendrikus, die wordt als onderduiker behandeld. Er is geen genade blijkbaar. Hij wordt op transport gezet naar Kamp Amersfoort. Vanaf Amersfoort wordt hij verder op transport gezet naar Neuengamme, hier komt hij aan op 10 september 1944. Op het hoofdkamp Neuengamme wordt hij doorgestuurd naar sub-kamp Husum-Schwesing. Mogelijk dat hij ook te Ladelund heeft gewerkt. Hendrikus kan het werk en de ontberingen niet aan. Hij sterft al enkele maanden na zijn arrestatie op 27 november 1944, om 04.37 uur te Husum-Schwesing. Een dag later, op 28 november wordt Hendrikus begraven op het Ostfriedhof te Husum, zijn rustplaats.

Nog geen jaar later is de bevrijding in Nederland eindelijk een feit. In huize Oost is men opgelucht. Geert heeft de oorlog overleefd, maar zal last blijven houden van de oorlog letterlijk en figuurlijk. Zijn beste vriend Piet Brouwer is opgepakt en heeft ternauwernood de oorlog overleefd. Later blijkt dat hij na de bevrijding alsnog in Duitsland overlijdt.

Neef Hendrikus is spoorloos. Waar is hij gebleven? De familie weet het niet. Ouders verkeren in onzekerheid. In Juni plaatst Geert twee advertenties, in de Trouw en in Strijdend Nederland met een oproep voor Hendrikus. Er komt geen bericht binnen. Het is al meer dan een jaar later als het Rode Kruis bericht heeft voor de familie. Op 16 augustus 1946 ontvangt vader Pieter een schrijven van het Rode Kruis met het bericht:

“Naar aanleiding van Uw aanvraag, deel ik U hierdoor mede, dat U thans bij den Ambetnar van den burgelijken stand te Wormerveer, een extract uit het overlijdensregister, ten name van den heer Hendkus ten Napel, geboren 28 april 1923 kunt aanvragen.”

Het enige dat aan Hendrikus ten Napel herinnert is de groepsfoto van de brandweer. Een uitsnede wordt gemaakt en ingelijst. De familie bewaart deze tot op de dag van vandaag. De naam van Hendrikus ten Napel wordt herdacht op een plaquette te Wormerveer.


Bronnen: Rode Kruis dossier t.n.v. Hendrikus ten Napel. Met dank aan het Rode Kruis.
genealogieonline. Stamboom Pieter ten Napel. Geraadpleegd op 22.03.2018
G. Oost. (1984). Lotgevallen in oorlogstijd. Urk: Geert Oost
Gesprek met fam. Oost. 20.03.2018
Strijdend Nederland datum: 16.06.1945. Geraadpleegd via Delpher.nl
Trouw datum: 19.06.1945. Geraadpleegd via Delpher.nl

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen