Gerrit Mes

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamGerrit
InitialenG.
AchternaamMes
GeslachtMan
Geboren12-01-1913 in Rotterdam.
Overleden14-03-1945 in im Hauptlager KZ Neuengamme.
Plaats grafNeuengamme


 

Neuengamme

Aangekomen op04-02-1945
Vanaf plaatsAmersfoort

Detentiegeschiedenis

Amersfoort, vanaf 19-12-1944 tot 02-02-1945

Kampen

Neuengamme, hoofdkamp

Ingezonden verhalen over Gerrit Mes

Geschreven door Dirk Koedoot op 14-11-2023

Gerrit woonde in Rotterdam-Zuid en werkte in de grafische industrie. De oorlog was een moeilijke periode, maar ook daar sloeg het gezin zich doorheen tot die razzia op de 10e en 11e november 1944.
Gerrit werd tijdens de razzia samen met de overbuurman Smit gearresteerd en de eerste nacht werden ze in het naburige Feijenoord-stadion opgesloten. De volgende ochtend gingen Maaike en hun zoon Pieter langs de kant van de weg kijken of ze Gerrit konden zien tussen de mannen die naar rijnaken en de treinen gebracht werden, om op die manier naar Duitsland te gaan. Ze hebben uren langs de kant van de weg gestaan en veel mannen voorbij zien komen, maar Gerrit zagen ze niet.
In de Konings- en Persoonshaven werden de mannen uit Rotterdam-Zuid ingescheept. Deze schepen voeren over de Lek tot Vreeswijk en dan via het Merwedekanaal naar Amsterdam. Van Amsterdam ging men over het IJsselmeer naar Kampen en sommige schepen voeren door naar Zwolle.
De mannen die in Kampen werden ontscheept gingen voor een deel naar de Van Heutszkazerne en naar scholen. Een ander deel ging na aankomst naar Zwolle of moest naar een kamp in Wezep lopen. De weg die Gerrit volgde, is de laatstgenoemde weg geweest want vanuit het kamp in Wezep kwam een brief van Gerrit voor het thuisfront:
Lieve vrouw en kleine Piet,
Ik hoop dat jullie het goed maken. Wij waren in een kamp in Wezep. Arie Smit (een buurman) en ik waren ontsnapt, maar zijn de andere dag weer gegrepen.
Het is jammer. Zorg goed voor kleine Piet. De hartelijke groeten van je man Gerrit. Maak je niet bezorgd over mij, want we hebben een heel goede behandeling. Probeer in huis te blijven, als er iets te doen is, ga in geen geval in gevaar. J. Dekker zit nog in kamp Wezep, hij maakt het goed.

Arie en Gerrit gingen de volgende dag met de trein vanuit Kampen naar Duitsland. Zij bleken ook nu zich niet te willen voegen naar de wil van de bezetter en toen de trein vlak voor de grens stopte, namen ze de kuierlatten.
Deze ontsnapping lukte, maar niet voor lang. Na twee dagen door Gelderland te hebben rondgezworven werden ze in Winterswijk opgebracht.
Nu ontliepen ze hun straf niet. Arie en Gerrit werden doorgestuurd naar Kamp Amersfoort waar zij 19.12.1944 aankwamen.
Vandaaruit zijn beiden op transport gesteld naar Neuengamme. Beiden hebben de oorlog niet overleefd.

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen