Albert van Meerveld

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamAlbert
InitialenA.
Tussenvoegselvan
Achternaamvan Meerveld
GeslachtMan
Geboren01-10-1909 in Nijkerk.
Overleden14-03-1945.
Plaats grafWöbbelin (Ludwigslust)

Gearresteerd doorSIPO Apeldoorn
Reden arrestatieverzet
Gearresteerd inApeldoorn of omgeving
Gearresteerd op18-11-1944
VerzetsgroepIllegale groep Apeldoorn

 

Neuengamme

Aangekomen op04-02-1945
Vanaf plaatsAmersfoort
Kampnummer70784

Detentiegeschiedenis

Amersfoort, vanaf 1944-12-15 tot 1945-02-02

Verblijf in welke kampen

Wöbbelin
Periode: tot bevrijding of datum overlijden
Neuengamme

Literatuur

Het Vrije Woord
Het grote gebod1979

Ingezonden verhalen over Albert van Meerveld

Albert van Meerveld (1903-1945), bedrijfsleider Robertus' Zaadhandel - 16-03-2020

Albert van Meerveld werd op 1 oktober 1909 in Nijkerk geboren als zoon van Teunis van Meerveld en Antje Jonker. Hij trouwde op 11 maart 1943 in Barneveld met Hendrika van 't Hof, geboren op 3 december 1918 te Barneveld. Uit dit huwelijk werd op 30 oktober van dat jaar een zoon geboren: Teunis Hendrikus.

Van Meerveld verrichtte zijn verzetswerk op het grondgebied van de gemeenten Nijkerk en Barneveld, met name in de omgeving van Zwartebroek en Terschuur. Hij vervulde een belangrijke rol bij de verzorging van onderduikers en het verlenen van hulp aan geallieerde piloten. Hij werkte onder de schuilnaam “Ab Prins” en stond ook wel bekend als "de man met de leren jas". Hij vormde met enige andere verzetstrijders, waaronder de Nijkerker Hein Sietsma en de Barnevelder Dries Klooster, de groep “Hein”. Deze groep, min of meer voortgekomen uit het kerkelijk jongerenwerk, is nooit bij een landelijke verzetsorganisatie aangesloten geweest maar opereerde op zichzelf. Als contactadres fungeerde de NV J.L. Robertus Zaadhandel in de Kampstraat in Barneveld waar Van Meerveld bedrijfsleider was. Daar lagen ook de wapens van de groep opgeslagen. In het aangrenzende pand van bedrijfsleider Nieuwstad lagen de bonnen in een grote kist midden tussen het gereedschap: "We wilden de spullen zoveel mogelijk verspreid hebben liggen. Dit om te voorkomen dat alles in één keer in handen van de Duitsers zou vallen". Over dat kantoortje schreef een zekere "Piet" in het blad "de Zwerver' van 2 februari 1946: "Daar werden de middelen besproken ter herberging van talloze onderduikers, verzorging van piloten, vervalsing van bescheiden en het organiseren van kraakjes. Steeds was het zijn opgewekte stem, met het Veluwse accent, dat de anderen stimuleerde".

Van Meerveld onderhield contacten met de op de Veluwe opererende verzetsgroepen zoals die in Barneveld en Terschuur. De eerste oorlogsjaren waren het vooral personen die niet voor de Arbeidsdienst in Duitsland wilden werken en die aan onderduikadressen geholpen moesten worden. Later hielp Van Meerveld mee aan de voorbereiding en uitvoering van overvallen op distributiekantoren en op personen die bonkaarten transporteerden.

In september 1944 zou Van Meerveld hebben voorkomen dat de Duitsers paarden hebben kunnen vorderen. Toen de Duitsers op het bureau aankwamen waar de administratie van de paarden werd bijgehouden bleek deze te zijn verdwenen. Ab en een paar verzetsvrienden hadden het bureau – waarschijnlijk dat in Nijkerk – gekraakt en de administratie meegenomen. In september 1944 nam Van Meerveld mede het initiatief tot de uitgave van ondergrondse blad ”Voor Vrijheid, Waarheid en Recht”.

Albert van Meerveld werd op 8 december 1944 ten huize van zijn verzetsvriend Dries Klooster aan de Amersfoortsestraat in Barneveld gearresteerd en overgebracht naar de Willem III-kazerne in Apeldoorn. Daar is hij afschuwelijk gemarteld en een week later op transport gesteld naar het kamp Amersfoort. Op 2 februari 1945 werd hij overgebracht naar Wöbbelin, een afdeling van het concentratiekamp Neuengamme, waar hij op 14 maart 1945, als gevolg van dysenterie zou zijn overleden.

Na de oorlog werden aan de heer Van Meerveld postuum diverse onderscheidingen verleend. Op verzoek van de vereniging “Plaatselijk Belang” en van particulieren werd in Zwartebroek een straat naar hem vernoemd.

Bron: Oorlogsgravenstichting

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen