Cornelis ter Maaten

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamCornelis
InitialenC.
Tussenvoegselter
Achternaamter Maaten
GeslachtMan
Geboren16-04-1899 in Woudenberg.
Overleden24-02-1945 in Neuengamme.
Plaats grafNeuengamme

Gearresteerd doorSD
Reden arrestatieverzet
Gearresteerd inVeluwe
Verzetsgroepillegale groep Veluwe

 

Neuengamme

Aangekomen op04-02-1945
Vanaf plaatsAmersfoort
Kampnummer70630

Detentiegeschiedenis

Apeldoorn, Willem III kazerne, vanaf 1944-12-eind tot 1945-02-01
Amersfoort, vanaf 1945-02-01 tot 1945-02-02

Geleden ziektes

Plaats: Hamburg-Neuengamme, Hausdeich 60
Periode: tot 1945-02-24
 In de bewaard gebleven dodenboeken van Neuengamme (de registratie van overleden gevangenen) staan verschillende ziekten waaraan gevangenen zijn gestorven: enteritis, tuberculose, dysenterie, hartfalen, enz. Dat is verhullend. De ware doodsoorzaak zijn vrijwel altijd de abominabele omstandigheden in het kamp geweest. Bovendien zijn de gegevens volledig onbetrouwbaar. Vaak werd er in de registratie maar wat opgeschreven. (Bron: Nederlanders in Neuengamme)

Verblijf in welke kampen

Neuengamme, hoofdkamp
Periode: 1945-02-24, tot deze datum, †

Ingezonden verhalen over Cornelis ter Maaten

Verhaal door José Huurdeman - 10-03-2020

Cornelis (Cees) ter Maaten

Bij Cees ter Maaten (1899-1945), boer op boerderij Lusthoeve aan de Voskuilerweg in Woudenberg, werden diverse onderduikers opgevangen. Na Market Garden hielden geallieerde militairen (‘piloten’) zich schuil in afwachting van hun ‘crossing’: overtocht over de Rijn naar bevrijd gebied.

In de zomer 1944 vonden op boerderij Lusthoeve zendactiviteiten plaats. De marconist die op 13 december 1944 was gearresteerd heeft na langdurig ondergane martelingen een aantal adressen waar hij had uitgezonden doorgegeven. Op 29 december 1944 vonden arrestaties plaats op diverse boerderijen. Na boerderij Klein Sniddelaar was Lusthoeve aan de beurt, waar de 45-jarige Cornelis ter Maaten werd gearresteerd. De arrestanten werden voor verhoor naar de Willem III kazerne in Apeldoorn gebracht om na enkele weken, op 1 februari 1945 te worden overgebracht naar Kamp Amersfoort. Cees ter Maaten is op 2 februari gedeporteerd naar Kamp Neuengamme, waar hij op 4 februari aankwam en nog dezelfde maand, op 24 februari 1945, overleed.

Bij een latere ronde van de SD werd ook zijn vrouw gearresteerd en gevangen gezet in de Willem III kazerne in Apeldoorn. Zij kwam na 6 weken weer vrij.

Citaat uit Ondergronds in de Tweede Wereldoorlog, verhalen uit de Gelderse Vallei, Veluwe en Krimpenerwaard:

‘Nadat hij was ingeseind over het gevaar besloot Cornelis ter Maaten toch om te blijven. Hij verwachtte niet dat de SD ook hier zou opduiken. Bovendien waren de zenders al langere tijd weg. De harde werkelijkheid was, dat wanneer de SD zendapparatuur op het spoor kwam – ook al was de informatie van oudere datum – de eigenaren van die woning, als politieke tegenstanders beschouwd werden. Op het hebben van een zender in huis of erf stond de doodstraf. Tegen 12 uur was ook deze boerderij omsingeld door de SD. Iedereen op het erf en in het land werd met de armen omhoog naar binnen gejaagd en bewaakt. Ondertussen vond er huiszoeking plaats waarbij ook alle levensmiddelen werden geroofd. De SD’ers, onder leiding van Verhulsdonck, waren druk met het roven van etenswaar zoals spek, vet, boter en worsten. Ter Maaten werd op zeer ruwe wijze meegenomen.’

Bron: José Huurdeman, Ondergronds in de Tweede Wereldoorlog, verhalen uit de Gelderse Vallei, Veluwe en Krimpenerwaard, Historische Kring Leusden 2019.

Bron: Oorlogsgravenstichting

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen