Laurens Jakob Liezenberg

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamLaurens Jakob
InitialenL.J.
AchternaamLiezenberg
GeslachtMan
Geboren29-04-1904 in Schiedam.
Overleden06-04-1945.
Plaats grafWöbbelin (Ludwigslust)

Reden arrestatieverzet
Gearresteerd inAchterveld
Gearresteerd op21-12-1944

 

Neuengamme

Aangekomen op05-02-1945
VervoermiddelTrein
Vanaf plaatsDoetinchem
Kampnummer70939

Detentiegeschiedenis

Doetinchem, de Kruisberg, tot 1945-02-03

Verblijf in welke kampen

Wöbbelin
Periode: tot bevrijding of datum overlijden
Neuengamme

Literatuur

Om niet te vergeten
Hun naam leeft voort
blz. 128

Ingezonden verhalen over Laurens Jakob Liezenberg

Verhaal door José Huurdeman - 26-02-2020

Laurens Jacob Liezenberg

Verzetsman Laurens Liezenberg uit Amersfoort was op advies van zijn commandant gaan onderduiken. Eerst op een boerderij in Hamersveld, maar omdat daar ook Duisters waren ingekwartierd, verhuisde hij naar de familie Thiemen Verhoef op de Klettersteeg bij Achterveld, gemeente Barneveld. Hij ontmoette zijn vrouw en beide jonge kinderen nog een keer in november 1944 toen zijn vrouw met de kinderwagen naar Stoutenburg is gelopen. Deze ontmoeting vond plaats op de Emelaarseweg.

Aan de overkant van de boerderij van Thiemen Verhoef vond op 19 december 1944 bij Cornelis Verhoef (broer van Thiemen) een inval plaats. De SD zocht Joop Rothuizen maar vond hem niet en arresteerde de zonen en aangetroffen onderduikers. Ze kwamen ook bij Thiemen Verhoef. Liezenberg was op dat moment niet thuis.

Citaat uit Ondergronds in de Tweede Wereldoorlog, verhalen uit de Gelderse Vallei, Veluwe en Krimpenerwaard:
‘De bewuste dag, 19 december 1944, begon rustig. Liezenberg had met de kruiwagen kachelhout gebracht naar de kerk in Achterveld. Hij liep terug via het erf van boerderij Midden Fliert. Daar hoorde hij van tante Gijsje dat hij niet moest doorlopen naar haar broer en schoonzus Thiemen en Marie want er was een razzia gaande.Hij heeft een tijdje bij de tantes gewacht en op een gegeven moment, toen hij dacht dat het rustig was, liep hij door. Hij liep de Duitsers zo in de armen.’

De SD trof de gezochte Joop Rothuizen niet aan en arresteerde daarom alle jonge mannen: de onderduikers Jan Rothuizen en Laurens Liezenberg, en de zoons van Cornelis Verhoef: Jan en Johan. Ondertussen moest dochter Rieka eieren bakken voor de SD’ers.
Alle op de Klettersteeg meegenomen mannen werden eerst afgevoerd naar de Willem III-kazerne in Apeldoorn. Vervolgens werden Liezenberg, Rothuizen en Johan Verhoef naar de gevangenis De Kruisberg in Doetinchem overgebracht en op 1 februari 1945 op transport gesteld naar Neuengamme. Jan Verhoef belandde eerste in Kamp Amersfoort alvorens hij naar Neuengamme werd gedeporteerd.

Liezenberg en de broers Verhoef belandden uiteindelijk in Wöbbelin waar Jan Verhoef op 4 maart 1945 overleed, zijn broer Johan op 7 maart 1945 en Laurens Liezenberg op 6 april 1945. Jan Rothuizen kwam op 19 april in Neuengamme om het leven.

Bron: José Huurdeman, Ondergronds in de Tweede Wereldoorlog, verhalen uit de Gelderse Vallei, Veluwe en Krimpenerwaard, Historische Kring Leusden 2019.

Bron: Oorlogsgravenstichting

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen