Henricus Wilhelmus van Lierop

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamHenricus Wilhelmus
InitialenH.W.
Tussenvoegselvan
AchternaamLierop
GeslachtMan
Geboren04-01-1903 in Helmond.
Plaats grafNeuengamme


 

Kampen

Neuengamme

Geleden ziektes

embolie na veneuze trombose aan een been, Hamburg-Neuengamme, Hausdeich 60 tot 1942-06-23

Ingezonden verhalen over Henricus Wilhelmus van Lierop

Geschreven door Richard van de Velde beheerder van de website www.oorlogsslachtofferswestbetuwe.nl op 31-10-2019

Henricus Wilhelmus ("Willem") van Lierop was geboren op 4 januari 1903 in Helmond, maar woonde in Culemborg op Molenwal 29. Hij trouwde op 10 november 1932 in Culemborg met Johanna Maria "Anna" Vink (*1910). Het huwelijk bleef kinderloos.

Hij werkte in Culemborg als sigarenmaker bij de Cadena. Willem was erg actief bij de Communistische partij en dat werd hem tenslotte op 26 juni 1941 noodlottig.

's Morgensvroeg op 25 juni 1941 werd Willem samen met de kameraden vader en zoon Sterk, Kees van den Ham en Wim Eegdeman door de SD gearresteerd. Dit hield verband met de drie dagen daarvoor uitgebroken oorlog tussen Duitsland en Rusland. In de weken na de aanval op Rusland werden ruim 600 Nederlandse communisten en socialisten opgepakt. Als leden van de Communistische partij werden zij als Staatsvijanden gezien en in Schoorl gevangen gezet. Toen dit kamp op 26 oktober 1941 werd opgeheven, werden de meesten overgeplaatst naar kamp Amersfoort. Vanuit dit kamp stuurde hij twee brieven naar zijn vrouw Anna.

Op 13 december 1941 komt hij tenslotte, vermoedelijk in gezelschap van vader en zoon Sterk, in concentratiekamp Neuengamme terecht, nabij Hamburg. Hier vandaan stuurde hij drie brieven.

Willem is door (experimentele)vergassing om het leven gebracht tegelijk met 45 andere Nederlanders, waaronder oud-Culemborger Wilhelmus de Vries, in het 325 km zuidoostelijk gelegen "Landes-Heil- und Pflegeanstalt" in Bernburg.

Willem wordt gememoreerd in gedenkboek 34.

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen