Christiaan Jozef Levering

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamChristiaan Jozef
InitialenC.J.
AchternaamLevering
GeslachtMan
Geboren15-11-1900 in Amsterdam.
Overleden05-05-1945 in Sandbostel.
Plaats grafLoenen, Nederlands Ereveld
Aanduiding grafD-31 + foto grafsteen

Gearresteerd op02-08-1943

 

Neuengamme

Aangekomen op14-10-1944
Vervoermiddeltrein
Vanaf plaatsAmersfoort
Plaats bevrijdingSandbostel
Overleden voor terugkeer1945-05
Datum bevrijding1945-04-29

Detentiegeschiedenis

Vught, tot 1944-03-03
Amersfoort, tot 1944-10-11

Verblijf in welke kampen

Husum-Schwesing
Periode: 1944-10-19
Neuengamme
Sandbostel
Periode: 1945-05, tot deze datum, †

Ingezonden verhalen over Christiaan Jozef Levering

Verhaal door Harry Meijer - 22-06-2018

Wat ik weet over mijn opa C.J. Levering, zal ik hieronder schrijven.

Mijn moeder (oudste dochter van mijn opa), vertelde dat haar ouders gescheiden waren; dat was in die tijd best uitzonderlijk. Mijn opa woonde iedere paar maanden op een ander adres. Mij is ooit verteld dat dit uit armoede gebeurde. Je kon kennelijk een paar maanden ergens gratis wonen en zo verkaste men dus telkens. Opa woonde altijd in de binnenstad van Amsterdam, omgeving Nieuwmarkt. Daar werden ook Joodse inwoners van Amsterdam verzameld, alvorens ze op transport werden gezet. Op een gegeven moment was mijn opa verdwenen, achteraf blijkt dus: gearresteerd door de Duitsers?! Mijn minderjarige moeder trouwde met mijn vader in mei 1944. Ze moest voor de rechtbank verklaren dat ze niet wist waar haar vader was. Hij kon zodoende geen toestemming geven voor het huwelijk.

In 1958 kreeg mijn moeder bericht dat haar vader was gevonden in Sandbostel. Kennelijk in een graf teruggevonden met andere slachtoffers en geïdentificeerd d.m.v. een metalen plaatje (met nummer) en mogelijk door gebitsherkenning.

Herbegrafenis vond plaats in Loenen op Erebegraafplaats, waar ik hem met mijn moeder soms opzocht en sinds het overlijden van mijn moeder in 1998 ga ik daar af en toe nog naartoe.

Ik heb boeken gelezen over het kamp Amersfoort en Neuengamme en onlangs het pas verschenen boek De laatste getuige. Volgens uw site zou mijn opa ook in Vught zijn geweest. Dat was mij niet bekend. De datum van zijn arrestatie kende ik ook niet. Wel wist ik dat hij kennelijk vlak na de bevrijding van het kamp Neuengamme alsnog is overleden, aan de gevolgen (verschrikkingen) waarover ik in genoemde boeken heb gelezen en waar een normaal denkend mens zich geen voorstelling van kan maken.

Bron: Oorlogsgravenstichting

Verhaal door Harry Meijer - 09-02-2019

Aanvullende informatie: op 2-08-1943 gearresteerd door Politie Amsterdam, op verdenking van handel in ondergoed e.d. en op 4-08-1943 overgeleverd aan Siecherheitsdienst (Euterpestraat ?). Daarna in Vught en Amersfoort in de kampen gezeten als krijgsgevangene en op woensdagavond 11-10-1943 met vele andere slachtoffers lopend in een omvangrijke groep na een urenlang appel naar het station Amersfoort, afgevoerd naar Duitsland. Na drie dagen in de beruchte treinen vervoerd, onder mensonwaardige toestanden naar kamp Neuengamme in Noord Duitsland bij Hamburg. Werkzaamheden moeten doen onder erbarmelijke omstandigheden in de zeer koude winter, antitank greppels graven o.a. in Husum-Schwesing. Daarna terug naar Neuengamme en naar alle waarschijnlijkheid bij het ontruimen van die kampen naar Sandbostel moeten lopen, waarbij vele slachtoffers het leven lieten. In Sandbostel uiteindelijk omgekomen (5-05-1945) door uitputting, na de bevrijding eind april 1945 van kamp Sandbostel. Tot 1958 daar begraven gelegen, toen teruggevonden, geidentificeerd en naar Loenen op de Veluwe gebracht voor herbegrafenis op het Ereveld. Harry Meijer, kleinzoon

Bron: Oorlogsgravenstichting

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen