Hendrik Kraaijenbrink

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamHendrik
InitialenH.
AchternaamKraaijenbrink
GeslachtMan
Geboren14-05-1886 in Arnhem.
Overleden01-03-1945 in Neuengamme.

Reden arrestatieverzet

 

Neuengamme

Aangekomen op05-02-1945
VervoermiddelTrein
Vanaf plaatsDoetinchem
Kampnummer70919

Detentiegeschiedenis

Doetinchem, de Kruisberg, tot 1945-02-03

Geleden ziektes

Plaats: Hamburg-Neuengamme, Hausdeich 60
Periode: tot 1945-03-01
 In de bewaard gebleven dodenboeken van Neuengamme (de registratie van overleden gevangenen) staan verschillende ziekten waaraan gevangenen zijn gestorven: enteritis, tuberculose, dysenterie, hartfalen, enz. Dat is verhullend. De ware doodsoorzaak zijn vrijwel altijd de abominabele omstandigheden in het kamp geweest. Bovendien zijn de gegevens volledig onbetrouwbaar. Vaak werd er in de registratie maar wat opgeschreven. (Bron: Nederlanders in Neuengamme)

Verblijf in welke kampen

Neuengamme

Ingezonden verhalen over Hendrik Kraaijenbrink

Verhaal door geert kraaijenbrink - 16-05-2020

Hendrik Kraaijenbrink was de vader van mijn vader Ton (Antonie Jurrien, 1917-1996), mijn opa dus. Ik ken hem alleen van verhalen.

Een summier verslag van zijn verzetsactiviteiten en arrestatie staat beschreven in het boek De Zwarte Herfst, (Dekkers, C.A. en Vroemen, L.P.J., Unieboek, Weesp:1984) op pagina 253. Helaas is zijn naam onjuist gespeld: Krayenbrink. Kort na de dood van mijn vader ontdekte ik deze publicatie en heb ik nog een telefoongesprek gehad met een van de auteurs, dhr Vroemen, die zeer bereidwillig nog naspeuring heeft gedaan in zijn archief, maar over mijn grootvader niets meer heeft kunnen achterhalen. Wat we zelf van hem over hebben is een met potlood geschreven briefkaartje dat hij kennelijk uit de trein heeft gegooid en dat door spoorwegpersoneel is bezorgd. Hij is bijna letterlijk "Im Nacht und Nebel" verdwenen. Mijn vader was toen 27 jaar. Mij oma is 98 geworden.

Bron: Oorlogsgravenstichting

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen