Pieter Koop

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamPieter
InitialenP.
AchternaamKoop
GeslachtMan
Geboren26-09-1922 in Bergum.
Overleden21-01-1944 in Neuengamme.


 

Neuengamme

Aangekomen op13-03-1943
Kampnummer19628

Detentiegeschiedenis

, tot 1943-03-13*

Geleden ziektes

Plaats: Hamburg-Neuengamme, Hausdeich 60
Periode: tot 1944-01-21
 In de bewaard gebleven dodenboeken van Neuengamme (de registratie van overleden gevangenen) staan verschillende ziekten waaraan gevangenen zijn gestorven: enteritis, tuberculose, dysenterie, hartfalen, enz. Dat is verhullend. De ware doodsoorzaak zijn vrijwel altijd de abominabele omstandigheden in het kamp geweest. Bovendien zijn de gegevens volledig onbetrouwbaar. Vaak werd er in de registratie maar wat opgeschreven. (Bron: Nederlanders in Neuengamme)

Verblijf in welke kampen

Neuengamme, hoofdkamp
Periode: 1944-01-21, tot deze datum, †

Ingezonden verhalen over Pieter Koop

Pieter Koop - 26-08-2018

Pieter Koop uit Huizum, onder de rook van Groningen (groepsfoto: derde van rechts bovenste rij) werd gearresteerd in Leeuwarden wegens vervalste voedselbonnen. Voor dit vergrijp wordt hij als dwangarbeider op 19 februari 1943 naar Liebenau gezonden in Duitsland. Op de documenten in het bevolkingsregister van Liebenau staat vermeld dat hij bij een van de grootste bedrijven, de Firma Eibia GmbH voor chemische producten tewerkgesteld is (Deknaam: Anlage Karl). Hij woont in een van de houten barakken van het ‘Steinlager Liebenau’. De arbeidssituatie is zeer slecht bij de firma Eibia. Deze Duitse firma produceert o.a. kruid voor de wapenindustrie, nitroglycerine en onderdelen voor de V2 raketten. De werkzaamheden zijn zeer ongezond en regelmatig ontstaat er brand of zijn er explosies waarbij doden te betreuren zijn.

In een brief naar zijn familie laat hij weten dingen te maken die hij liever niet zou maken. Vijf weken na zijn aankomst vlucht hij, maar bij de Nederlandse grens wordt hij opgepakt wegens het ongeoorloofd verlaten van zijn arbeidsplek, een doodzonde in het Duitse rijk. Na verhoor en gevangenis wordt hij vervolgens op 13 maart 1943 getransporteerd naar het concentratiekamp Neuengamme met het predicaat politiek gevangene met het kampnummer 19628. Pieter Koop sterft begin 1944, waarbij als doodsoorzaak longtuberculose wordt gegeven.

Bron: Oorlogsgravenstichting

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen