Hendrik Klok

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamHendrik
InitialenH.
AchternaamKlok
GeslachtMan
Geboren18-11-1905 in Amsterdam.
Overleden12-01-1945 in Neuengamme.


 

Neuengamme

Aangekomen op09-09-1944
Vanaf plaatsAmersfoort*
Kampnummer49590

Detentiegeschiedenis

Amersfoort*, tot 1944-09-10*

Geleden ziektes

Plaats: Hamburg-Neuengamme, Hausdeich 60
Periode: tot 1945-01-12
 In de bewaard gebleven dodenboeken van Neuengamme (de registratie van overleden gevangenen) staan verschillende ziekten waaraan gevangenen zijn gestorven: enteritis, tuberculose, dysenterie, hartfalen, enz. Dat is verhullend. De ware doodsoorzaak zijn vrijwel altijd de abominabele omstandigheden in het kamp geweest. Bovendien zijn de gegevens volledig onbetrouwbaar. Vaak werd er in de registratie maar wat opgeschreven. (Bron: Nederlanders in Neuengamme)

Verblijf in welke kampen

Neuengamme, hoofdkamp
Periode: 1945-01-12 †
Husum-Schwesing

Ingezonden verhalen over Hendrik Klok

Verhaal door Ingrid Klok - 17-11-2020

Hendrik woonde met zijn vrouw en 3 kinderen in de Jekerstraat 66 te Utrecht.
Hij was meubelstoffeerder en had een meubelstoffeerderij in een pand wat hij huurde van en boven een Sigarenhandel aan de Twijnstraat te Utrecht.

In september 1944 is er een huiszoeking geweest aan de Jekerstraat, de wapens die hij daar verstopt had zijn niet gevonden, tijdens deze huiszoeking heeft zijn vrouw hun dochter naar de Twijnstraat gestuurd om haar vader te waarschuwen, helaas kwam zij te laat. Hendrik werd, na verraad, in een vrachtwagen gestopt. Zijn dochter was hier getuige van en werd door Nederlands sprekende mannen naar huis gestuurd, waarschijnlijk NSB'ers. Op de zolder van de stoffeerderij had Hendrik een illegale drukpers en radio staan.

Hendrik werd naar Amsterdam vervoerd voor verhoor. Vervolgens werd hij naar Kamp Amersfoort gebracht, vermoedelijk in dezelfde periode wanneer de 'mannen van Putten' hier zaten. Onder de mannen van Putten was ook een 'Klok', dus waarschijnlijk zaten er destijds minimaal 2 mannen die Klok heten.

Hendrik heeft korte tijd in Amersfoort gezeten en is naar Neuengamme getransporteerd waar hij op 12 januari 1945 is overleden.

Bron: Oorlogsgravenstichting

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen