Arie Kiesling

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamArie
InitialenA.
AchternaamKiesling
GeslachtMan
Geboren02-07-1885 in Anna Paulowna.
Overleden23-11-1944 in Arbeitslager Aurich, Konzentrationslager Neuengamme.
Plaats grafEngerhafe
Begrafenis op25-11-1944


 

Neuengamme

Aangekomen op14-10-1944
Vanaf plaatsAmersfoort*

Detentiegeschiedenis

Amersfoort*, tot 11-10-1944*

Kampen

Engerhafe, Aurich-Engerhafe
Neuengamme*

Ingezonden verhalen over Arie Kiesling

Geschreven door Hanny Kiesling op 23-12-2016

Arie Kiesling was mijn grootvader, de vader van mijn vader, en woonde in Den Helder.
Toen hij in de zomer van 1944 door de Duitsers opgepakt werd was hij getrouwd en had hij 3 kinderen waarvan mijn vader de jongste was, 10 jaar oud.
De reden van de arrestatie van mijn grootvader was dat zijn vrouw, mijn grootmoeder, bij haar broer thuis in de kelder naar de Nederlandse radiozender luisterde om berichten te vernemen over de komende invasie. Ook een buurman kwam er naar de radio luisteren. Het luisteren naar de radio was streng verboden door de Duitsers.
De broer van mijn oma (Klaas Glim) die de radio thuis had, had een dochter van 17 jaar, Anna. Zij had verkering met een Duitse soldaat en had een foto van hem op haar kamer gehangen. Toen haar vader daar achter kwam was hij boos en ook bang dat de radio ontdekt zou worden. Hij zei haar de relatie met de Duitser te verbreken en verbood haar verdere omgang met deze soldaat .
Anna werd opstandig en uit wraak stapte zij naar de Duitse politie en gaf aan dat haar vader een radio in huis had en dat hij en mijn grootmoeder en een buurman ook kwamen luisteren.
Diezelfde nacht zijn haar eigen vader Arie Glim, de buurman Kees Kloosterman en mijn grootvader Arie Kiesling gearresteerd en afgevoerd.
Op 10 augustus 1944 kwamen zij aan in het doorgangskamp Amersfoort in Nederland en na twee maanden werden ze op transport gesteld naar concentratiekamp Neuengamme. Op datzelfde transport zaten ook de mannen uit Putten. Vele gevangenen werden van daaruit overgeplaatst naar subkampen en mijn grootvader kwam uiteindelijk terecht in kz Engerhafe Aurich. Hij is waarschijnlijk bij de eerste gevangenen van het kamp geweest. Arie Kiesling is in Kamp Engerhafe overleden op 23 november 1944 op 59-jarige leeftijd. Kees Kloosterman is in kamp Sandbostel terecht gekomen en Klaas Glim in Ladelund.
De verraadster, nicht Anna, is na de bevrijding opgepakt en kaalgeschoren en in de gevangenis gezet wegens verraad. Zij kreeg 20 jaar gevangenisstraf (zie krantenartikel) maar werd na drie jaar alweer vrijgelaten, veel gevangenen kregen gratie toen Koningin Juliana aan de macht kwam.
Anna heeft zich nooit meer in Den Helder laten zien en is uit de familie verdwenen met de last op haar schouders dat ze drie mensen de dood ingejaagd had. Ook dit heb ik uitgezocht, waar was zij gebleven? Toen ik haar eindelijk vond was zij twee jaar daarvoor overleden, ze woonde ver van haar geboortestad en de stad van mijn familie. Ze was weduwe en de familie van haar man heeft haar verzorgd tot haar dood. Ze zeiden dat zij een zeer sociale en vriendelijke vrouw was, een goed mens. Ze hebben nooit iets geweten van haar oorlogsverleden en ik heb het ze ook niet verteld.




Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen