Adolf Janssen

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamAdolf
InitialenA.
AchternaamJanssen
GeslachtMan
Geboren24-11-1920 in Wisch.
Overleden01-01-1945 in Neuengamme.


 

Neuengamme

Aangekomen op10-09-1944
Vanaf plaatsAmersfoort*
Kampnummer48787

Detentiegeschiedenis

Amersfoort*, tot 1944-09-10*

Geleden ziektes

Plaats: Hamburg-Neuengamme, Hausdeich 60
Periode: tot 1945-01-01
 In de bewaard gebleven dodenboeken van Neuengamme (de registratie van overleden gevangenen) staan verschillende ziekten waaraan gevangenen zijn gestorven: enteritis, tuberculose, dysenterie, hartfalen, enz. Dat is verhullend. De ware doodsoorzaak zijn vrijwel altijd de abominabele omstandigheden in het kamp geweest. Bovendien zijn de gegevens volledig onbetrouwbaar. Vaak werd er in de registratie maar wat opgeschreven. (Bron: Nederlanders in Neuengamme)

Verblijf in welke kampen

Neuengamme, hoofdkamp
Periode: 1945-01-01, tot deze datum, †

Ingezonden verhalen over Adolf Janssen

Adolf Janssen uit Doetinchem - 25-11-2021

Adolf Janssen wordt geboren op 24 november 1920 in Wisch, zoon van Adolf Janssen (verzekeringsagent) en Grada Berendina Oberink. Zijn beroep is winkelbediende in Doetinchem, waar hij woont aan de Terborgseweg.
Eind jaren dertig worden zowel hij als zijn zes jaar oudere broer Anthonij gemobiliseerd. Zijn broer Anthonij Janssen sneuvelt op 11 mei 1940 bij de gevechten tegen de bezetters op de Grebbeberg. Adolf overleeft de strijd maar wordt krijgsgevangen gemaakt bij Fort Westervoort. Hij komt in Amersfoort terecht en wordt getransporteerd met andere krijgsgevangenen naar een kamp bij Neu Brandenbarg, van waaruit hij te werk wordt gesteld op een boerderij. Hij ziet kans te vluchten en keert terug naar zijn ouders.

Begin september 1944 wordt hij opgepakt in de Heezenstraat in Doetinchem omdat hij aan Landwachten niet de juiste papieren kan laten zien. Hij komt opnieuw in Kamp Amersfoort en dan op 10 september 1944 in Kamp Neuengamme. Hier overlijdt hij op 1 januari 1945.

Bron: Oorlogsgravenstichting

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen