Eduard (Edo) Hornemann

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamEduard (Edo)
InitialenE.
AchternaamHornemann
GeslachtMan
Geboren01-01-1933 in Eindhoven.
Overleden20-04-1945 in Hamburg, in der Schule Bullenhuser Damm.

Reden arrestatieJood

 

Neuengamme

Vanaf plaatsAuschwitz

Kampen

Hamburg-Rothenburgsort, Bullenhuser Damm
Neuengamme*

Voorkomen in literatuur

Hun naam leeft voort, blz. 92

Ingezonden verhalen over Eduard (Edo) Hornemann

Geschreven door Martijn Docters op 26-02-2023

De meedogenloze moord op Edo en Lexje Hornemann,

De Joodse familie Hornemann bestond uit vader Flip (werkzaam bij Philips), moeder Bets en hun 2 zonen Eduard en Alexander. Ze waren een gewoon gezin dat woonde in de Staringstraat 29 te Eindhoven. Tot voor het uitbreken van de tweede wereldoorlog was er ogenschijnlijk niets aan de hand, maar al snel kwamen er geruchten dat de sfeer voor de joden in Duitsland grimmiger werd. Ze mochten niet meer naar de bioscoop of naar parken en in een bus moesten ze achterin zitten. Ook in Nederland veranderde de sfeer snel en in 1942 moest iedereen van Joodse afkomst een gele ster dragen. Zo ook de familie Hornemann.
Ze werden kort daarna uit hun huis gezet, omdat er iemand van de NSB (die samenwerkte met de nazi’s) moest gaan wonen. De familie ging naar een ander huis en niet veel later werd Flip naar kamp Vught gedeporteerd. Bets wilde liever niet onderduiken en na veel wikken en wegen ging zij (vrijwillig) samen met Edo en Lexje naar kamp Vught, omdat ze dacht bij haar man te kunnen zijn. Na 9 maanden in het kamp, waar zij en de kinderen Flip maar één keer gezien hadden, werden zij via kamp Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd. Bets kwam door buiktyfus om het leven en Flip moest bij -10 graden op transport. Hij overleed in de trein door kou en ondervoeding. Daar stonden ze dan, Edo en Lexje, moederziel alleen in Auschwitz. Er werd een beter verblijf beloofd, een barak waar het warm was en waar ze iets beter te eten kregen. Plotseling mochten ze weg uit Auschwitz, naar concentratiekamp Neuengamme in de buurt van Hamburg. Edo en Lexje werden daar samen met 18 andere kinderen apart gezet in een barak. De jongsten waren 5 jaar en de oudsten 12. Er werd goed voor ze gezorgd door andere gevangenen. Helaas werden er in deze barak gruwelijke medische proeven met de kinderen gedaan door de nazi’s, waardoor ze zieker en zieker werden. Eindhoven was op dat moment al een half jaar bevrijd en de mensen waren blij dat de oorlog voor hen voorbij was.
Vlak voordat heel Nederland bevrijd werd, gaf Hitler op 20 april 1945 (toen hij jarig was) de opdracht om alle sporen van de gruwelijkheden te wissen. Edo en Lexje werden samen met de andere 18 kinderen op een vrachtwagen geladen en naar een verlaten school in Hamburg gereden. In de kelder van die school aan de Bullenhuser Damm in Hamburg zijn ze door ophanging om het leven gebracht en later op een brandstapel verbrand.
Dit is een hele korte versie van de gruwelijke moord op Edo (12) en Lexje (8) en hun 18 lotgenootjes.
voor meer informatie gan naar www.hethornemnannhuis.nl

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen