Cornelis Johannes Hoogendijk

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamCornelis Johannes
InitialenC.J.
AchternaamHoogendijk
GeslachtMan
Geboren21-11-1884 in Hellevoetsluis.


 

Kampen

Neuengamme*

Geleden ziektes

Longtuberculose, Hamburg-Neuengamme, Hausdeich 60 tot 1942-06-18

Ingezonden verhalen over Cornelis Johannes Hoogendijk

Geschreven door Pieter Dekker op 26-01-2024

Hoogendijk, Cornelis Johannes Cornelis, Hellevoetsluis 21-11-1884, Bankwerker
Woonachtig: Weltevredenplein 57, Haarlem
Godsdienst: Nederlands Hervormd
Gearresteerd: 25-6-1941
Aktion CPN: stond vermeld op een van de door de Sicherheitsdienst of de lokale Politie Inlichtingendiensten samengestelde lijsten van op 25 juni 1941 te arresteren personen tijdens de Aktion CPN naar aanleiding van de Duitse inval in de Sovjet Unie.
Gevangenschap in: Schoorl, Amersfoort, Neuengamme
Overleden: Bernburg 18-6-1942 Vergast met koolmonoxide
Onderscheiding: Verzetsherdenkingskruis.
Eerelijst CPN: werd voorgedragen voor het CPN Eereboek voor omgekomen communisten.
Verantwoordelijkheid: hij werd door de Haarlemse Politie Inlichtingendienst aangewezen om vermoord te worden; burgemeester Jacob baron de Vos van Steenwijk (Liberaal) was medeverantwoordelijk omdat hij in mei 1940 geen opdracht gaf de gegevens van de Politie Inlichtingendienst te laten vernietigen en de Duitse opdracht om mensen aan te wijzen in juni 1941 doorspeelde.
Naoorlogse Communistenjacht: medio juni 1945 werd Gestapo-agent Johan Gottlieb Crabbendam aangesteld om een nieuwe jacht op communisten te beginnen; later zou de functie omgezet worden in hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst. In 1940-41 had hij leiding gegeven aan het opsporen van communisten voor de Gestapo, wat 100 communisten het leven heeft gekost. Verder gaf hij leiding bij het arresteren van de Stijkel-groep (70 doden) en een Geus (een dode). In november 1945 zond hij aan alle burgemeesters van Nederland een lijst toe met namen van ongeveer 450 communisten die hij niet kon traceren; een deel van de lijst met 115 namen is bewaard gebleven. De meesten op de lijst waren vermoord, waarbij een aantal door toedoen van Crabbendam. De anderen hadden langdurig in concentratiekampen gezeten. De bedoeling was een lijst van nog 8000 in leven zijnde communisten op te stellen om ze bij gelegenheid te arresteren en mogelijk alsnog te vermoorden. De huidige inlichtingendienst AIVD is heden ten dage nog steeds trots op Crabbendam. Hoogendijk stond ook op deze lijst ondanks dat hij al vermoord was.

Bron: Website Rudi Harthoorn

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen