Antonie Hölzel

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamAntonie
InitialenA.
AchternaamHölzel
GeslachtMan
Geboren07-05-1909 in Deventer.
Overleden20-04-1945 in Hamburg.


 

Neuengamme

Vanaf plaatsBuchenwald

Detentiegeschiedenis

Buchenwald,

Verblijf in welke kampen

Hamburg-Rothenburgsort, Bullenhuser Damm
Periode: 1945-04-20, tot deze datum, †
Neuengamme*

Ingezonden verhalen over Antonie Hölzel

Antonie Hölzel en de 20 joodse kinderen - 31-07-2020

In de nacht van 20 op 21 april 1945 werd Antonie Hölzel vermoord.

Antonie was als verzetsman lid van de Vonkgroep en werd door infiltratie van de politiespion Van Soolingen op 10 september 1941 door de Sipo in Den Haag gearresteerd.

Na zijn verblijf in het Oranjehotel en PDL. (kamp) Amersfoort komt Antonie in het concentratiekamp KL. Buchenwald.
In september 1943 werden een groot aantal Nederlandse gevangenen in Buchenwald opgeroepen tot een medische keuring. Dit ging er gemoedelijk aan toe en de gevangenen waren optimistisch. Dit veranderde doordat de Duitse gevangenen hen meedeelden dat deze keuring een onderdeel was van een zogenaamd Nacht und Nebel transporten.

De Duitse gevangenen van het ziekenhuis (häftlingskrankenbau) kregen twee ziekenverplegers, één van hen was Antonie. Hij kreeg als Nacht und Nebel gevangene een zaaltje met 10 personen maar de angst voor de Nacht und Nebel transporten bleef. Antonie melde zich in de zomer van 1944 "vrijwillig" voor een transport met kinderen.
Zodoende kwam Antonie met Dirk Deutekom in een aparte afdeling van het concentratiekamp KL. Neuengamme. Ze hadden met twee Franse artsen de zorg over 20 joodse kinderen. De kinderen waren afkomstig uit het concentratiekamp Auschwitz en kwamen uit Polen, Frankrijk, Italië, Joegoslavië en Nederland.

Voor de nazi oberarzt Kurt Heißmeyer was het gewoon dat hij in plaats van dieren, proeven nam met "minderwaardige joodse kinderen". Heißmeyer wilde promoveren en maakte de kinderen ziek door met een slang via de luchtpijp tbc-bacillen toe te dienen in de longen. Onder de oksel werden de klieren verwijderd teneinde de voortgang van de ziekte te onderzoeken.
Toen de Russen naderde werden de kinderen samen met de twee Franse artsen en twee verzorgers waaronder Antonie vervoerd naar een school in Hamburg (Bullenhuser Damm) die was ingericht als SS folterkamer. De kinderen krijgen van een SS-arts een spuitje en een andere SS-er hangt de kinderen op aan de verwarmingsbuizen.
Antonie, Dirk , de twee Franse artsen worden samen met 24 Russische krijgsgevangen ophangen aan een spijker.

Kurt Heißmeyer duikt hierna onder en begon later een prima lopende artsenpraktijk in Maagdenburg. Het heeft tot 1964 geduurd voordat hij gevangen genomen is. Hij krijgt levenslang en na enige jaren gevangenschap sterft hij aan een hartaanval.
Obersturmfuhrer Arnold Strippel die verantwoordelijk was voor de dood van de kinderen en Antonie is de dans ontsprongen.

Bron: Oorlogsgravenstichting

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen