Pieter van der Hoeven

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamPieter
InitialenP.
Tussenvoegselvan der
Achternaamvan der Hoeven
GeslachtMan
Geboren12-01-1924 in Piershil.
Overleden10-01-1945 in Neuengamme.


 

Neuengamme

Aangekomen op10-09-1944
Vanaf plaatsAmersfoort*
Kampnummer49553

Detentiegeschiedenis

Amersfoort*, tot 1944-09-10*

Geleden ziektes

Plaats: Hamburg-Neuengamme, Hausdeich 60
Periode: tot 1945-01-10
 In de bewaard gebleven dodenboeken van Neuengamme (de registratie van overleden gevangenen) staan verschillende ziekten waaraan gevangenen zijn gestorven: enteritis, tuberculose, dysenterie, hartfalen, enz. Dat is verhullend. De ware doodsoorzaak zijn vrijwel altijd de abominabele omstandigheden in het kamp geweest. Bovendien zijn de gegevens volledig onbetrouwbaar. Vaak werd er in de registratie maar wat opgeschreven. (Bron: Nederlanders in Neuengamme)

Verblijf in welke kampen

Neuengamme, hoofdkamp
Periode: 1945-01-10, tot deze datum, †

Ingezonden verhalen over Pieter van der Hoeven

Overleden in Neuengamme - 02-09-2020

Op het in 1998 onthulde Korendijkse herdenkingsmonument te Piershil staat de naam van Pieter van der Hoeven. Hij overleed op 10 januari 1945 in het concentratiekamp Neuengamme, op 18 kilometer afstand van Hamburg.

Pieter van der Hoeven, Molendijk Piershil.
Pieter van der Hoeven, Molendijk Piershil.

Pieter van der Hoeven werd geboren op 12 januari 1926 als zoon van Jan van der Hoeven (geboren te Zuid-Beijerland op 15 januari 1898) en Jozina Cornelia de Reus (geboren te Strijen op 24 februari 1901). Pieter groeide met zijn zeven broers op in de Voorstraat van Piershil, tegenwoordig wordt het pand A108 aangeduid als Voorstraat 8. Het grote gezin werd uit elkaar geslagen toen in februari 1944 het bericht kwam dat Piershil moest worden geëvacueerd. Vader en moeder kwamen met de jongste kinderen terecht op de Zuidzijde B149, een huisje bovenaan de dijk tegenover de boerderij van Van der Zande. Pieter werkte tot die tijd bij de aardappelhandelaar Franke, op de Kade van Piershil. Aardappelen moesten in de schepen worden geladen, die lagen aangemeerd in de haven.

Op een bepaald moment is Pieter ondergedoken, dit om aan de arbeidsinzet te ontkomen. Er bestaat een document (Sonderausweis) waarin staat dat hij in mei 1944 in Scheveningen werkzaamheden heeft verricht. De Duitsers waren daar bezig met het uitvoeren van verdedigingswerken. Vermoedelijk is hij na een verlofperiode niet meer teruggekeerd, iets wat door de Duitse instanties werd omschreven als ‘contractbreuk’ (Zie PDF-dossier voor het volledige verhaal)

Bron: Oorlogsgravenstichting

Het heeft me nooit losgelaten - 02-09-2020

Waarom de jonge Piershillenaar destijds werd gearresteerd en waarom hij naar het concentratiekamp werd gedeporteerd is onbekend. Tot op de dag van vandaag waagt Gerard van der Hoeven zich af waarom zijn broer dit verschrikkelijk lot moest ondergaan (Knipsel ‘Het heeft me nooit losgelaten’ – Bron RD Regio Zuid 22 augustus 1997)

Bron: Oorlogsgravenstichting

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen