Sikke Heerlijn

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamSikke
InitialenS.
AchternaamHeerlijn
GeslachtMan
Geboren14-05-1921 in 't Zandt.
Overleden07-12-1944.
Plaats grafHusum, Ostfriedhof
Aanduiding grafS.O., nr. 101


 

Neuengamme

Aangekomen op10-09-1944
Vanaf plaatsAmersfoort*
Kampnummer48810

Detentiegeschiedenis

Amersfoort*, tot 1944-09-10*

Geleden ziektes

Plaats: Schwesing bei Husum, Arbeitslager
Periode: tot 1944-12-07
 In de bewaard gebleven dodenboeken van Neuengamme (de registratie van overleden gevangenen) staan verschillende ziekten waaraan gevangenen zijn gestorven: enteritis, tuberculose, dysenterie, hartfalen, enz. Dat is verhullend. De ware doodsoorzaak zijn vrijwel altijd de abominabele omstandigheden in het kamp geweest. Bovendien zijn de gegevens volledig onbetrouwbaar. Vaak werd er in de registratie maar wat opgeschreven. (Bron: Nederlanders in Neuengamme)

Verblijf in welke kampen

Neuengamme*
Husum-Schwesing, Schwesing (Engelsburg)
Periode: 1944-12-07, tot deze datum, †

Ingezonden verhalen over Sikke Heerlijn

Levensverhaal Sikke Heerlijn - 24-01-2021

Sikke Heerlijn was het 2e kind van in totaal 9 kinderen uit het gezin Heerlijn-Doornbos. Sikke is verraden nadat de oproep kwam dat hij zich moest melden voor de Arbeidseinsatz. De verrader bleek een goede huisvriend en familielid te zijn van het gezin Heerlijn. De verrader (A. M., Holwierde) heeft later nog meer namen genoemd om zo zijn vrijheid te behouden (slachtoffers o.a.: P. Kort en E. Schuurman uit ’t Zandt). Hij was een ‘Landwachter bij keuze’, zoals in de media stond vermeld. Verrader M. was trots op zijn daden en is hiervoor op de foto gegaan bij een fotograaf in Appingedam. De familie Heerlijn herinnert zich nog goed dat deze fotograaf in Oosternieland op bezoek kwam. Hij wilde van de pasfoto van de inmiddels overleden Sikke een grote foto maken. Toen vader Heerlijn er achter kwam dat deze fotograaf ook de verrader M. had gefotografeerd is hij heel erg boos geworden. Er ontstond een handgemeen, maar uiteindelijk heeft de fotograaf de foto wel gemaakt.


De vader van Sikke, de heer Pieter Heerlijn en zijn oudere broer Obbe, hebben zich toen maar vrijwillig voor de Arbeitseinsatz gemeld. Tijdens de treinreis naar Amersfoort hoorden ze zoveel verschrikkelijke verhalen, dat ze zich hebben bedacht. Ze zijn ergens op de Veluwe uit de trein gesprongen. Vader Heerlijn is weer naar zijn gezin in Oosternieland gegaan. Broer Obbe heeft eerst een tijd in Nunspeet ondergedoken gezeten. Later kwam hij ook weer thuis.


Op 26-08-1944 is Sikke binnengekomen in het Polizeiliches Durchgangslager te Amersfoort. Hij werd daar ingeschreven onder nummer 5803. Op 08-09-1944 werd hij op transport gesteld naar Neuengamme. Dit was op één na de grootste transport dat vanuit Amersfoort is vertrokken. Het transport bestond uit 1150 gevangenen (een maand later vertrekt het grootste transport uit Amersfoort waaronder 1440 gevangenen; hier zitten de ‘mannen van Putten’ bij).
Op 10-09-1944 komt het transport in Neuengamme aan; Sikke werd ingeschreven onder nummer 48810. Hij komt in het Arbeitslager in Schwesing bij Husum.(Engelsburg).
In bewaard gebleven dodenboeken wordt vooral geschreven over de ziektes waaraan de gevangenen zouden zijn overleden. Dat is verhullend, want de ware doodsoorzaak ligt vooral aan het feit dat de gevangenen onder abominabele omstandigheden moesten werken en het voedsel lang niet toereikend was. Op 7 december 1944 overlijdt Sikke Heerlijn.


Op 2 oktober 2019 is bij zijn voormalig ouderlijke huis aan de Oosternielandseweg 18 te Oosternieland een Stolperstein geplaatst.

Bron: Oorlogsgravenstichting

Verhaal door B.P.Bultena - 26-01-2021

Sikke Heerlijn was het 2e kind van in totaal 9 kinderen uit het gezin Heerlijn-Doornbos.

Sikke is verraden nadat hij de oproep kreeg om zich te melden voor de Arbeidseinsatz. De verrader was een neef van zijn moeder en was een goede huisvriend van het gezin Heerlijn. Op 26-08-1944 is Sikke binnengekomen in het Polizeiliches Durchgangslager te Amersfoort (inschrijfnummer 5803). Op 08-09-1944 is hij op transport gesteld naar Neuengamme. Dit was het op één na grootste transport dat vanuit Amersfoort is vertrokken. Het transport bestond uit 1150 gevangenen (een maand later vertrekt het grootste transport uit Amersfoort waaronder 1440 gevangenen; hier zitten de ‘mannen van Putten’ bij).
Op 09-09-1944 komt het transport in Neuengamme aan, Sikke werd ingeschreven onder nummer 48810. Hij komt in het Arbeitslager in Schwesing bij Husum. Op 7 december 1944 overlijdt Sikke Heerlijn.

Bron: Oorlogsgravenstichting

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen