Cornelis Hakkert

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamCornelis
InitialenC.
AchternaamHakkert
GeslachtMan
Geboren28-04-1911 in Schiedam.
Overleden24-04-1945.

Reden arrestatieverzet
Gearresteerd op02-12-1944

 

Neuengamme

Aangekomen op18-01-1945
VervoermiddelTrein
Vanaf plaatsGroningen
Kampnummer69617

Detentiegeschiedenis

Assen, HvB, tot 1945-01-17

Verblijf in welke kampen

Sandbostel
Neuengamme*

Literatuur

Het grote gebod1979 (HGG)
Knokploeg Noord Drenthe
p.195
Het grote gebod1979

Ingezonden verhalen over Cornelis Hakkert

Overlijdensbericht - Prov. Drentsche en Asser Courant,… - 06-02-2015

Overlijdensbericht - Prov. Drentsche en Asser Courant, 5 oktober 1945

Bron: Oorlogsgravenstichting

Cornelis Hakkert - 20-07-2018

Cornelis (Cees) Hakkert, geboren 28 april 1911 te Schiedam, maakte de bevrijding net niet meer mee. Hij overleed kort daarvoor in Sandbostel (ten noorden van Bremen), een buitenkamp van Neuengamme. Aan zijn dood gingen bewogen oorlogsjaren vooraf. Cornelis Hakkert was commies op de afdeling bevolking op het Asser gemeentehuis aan de Brink. Hij behoorde tot de LO Assen. Voor die organisatie ontvreemdde hij persoonsbewijzen en maakte daarvan vervalsingen voor onderduikers.
In het voorjaar van 1944 verleende hij medewerking aan een overval op het gemeentehuis door de KP Noord-Drenthe, de eerste actie van deze verzetsgroep onder leiding van de onderwijzer Simon Schoon uit Vries. Hakkert gaf Schoon onder meer informatie over de indeling van het gebouw, waar de sleutelslagen, de blanco persoonsbewijzen en het bevolkingsregister. Ook Janny Keun uit de Alteveerstraat, een nichtje van Schoon, gaf inlichtingen. De overval vond plaats op 23 mei 1944 door vier KP’ers die vanuit Vries waren vertrokken. De actie verliep vlekkeloos. Het nog aanwezige secretariepersoneel, onder wie Hakkert, werd in de kelderkluis opgesloten. De KP’ers stopten zoveel mogelijk persoonsbewijzen, zegels en kaarten in hun tassen. De buit werd naar de familie Bulthuis in de Kloosterstraat gebracht. Bé van der Schaaf, die deel uitmaakte van de leiding van de Asser LO en de overval met Schoon had voorbereid, verstopte het materiaal in het Asserbos. Hij maakte daarvoor gebruik van bussen maar die zijn na de oorlog nooit teruggevonden. De opgesloten ambtenaren riepen om hulp, ook Hakkert, maar pas na een uur, toen het overige personeel arriveerde, werd alarm geslagen. De Duitse SD kwam onmiddellijk in actie en arresteerde van de ingesloten ambtenaren Hakkert en E. (Eef) de Roo. Ook hun chef E. Bos werd gearresteerd en verhoord. Evenals Janny Keun die na een paar dagen alweer werd vrijgelaten. De ander drie kwamen na veertien dagen eveneens vrij. Zeven maanden later, op 2 december 1944, werden Hakkert en De Roo opnieuw gearresteerd. Ondanks dat ze bleven ontkennen en er geen bewijs tegen hen was belandden de twee in het Asser Huis van Bewaring in de cel bij dominee Geertsema uit Dwingeloo.
Op 11 december 1944 vond de overval op het Asser Huis van Bewaring plaats. Ook de cel van Geertsema, Hakkert en De Roo werd geopend maar zij wilden niet meegaan omdat ze dachten dat meegaan voor hen en hun gezinnen gevaarlijker was dan blijven zitten. De onschuldige De Roo is later vrijgelaten maar Geertsema en Hakkert zijn op 16 januari 1945 naar Neuengamme getransporteerd. Cornelis Hakkert is daarna nog naar Sandbostel gebracht.

Op 24 april 1945 kwam op 34 jarige leeftijd een einde aan zijn leven. Een paar dagen later werd het kamp door de Engelsen bevrijd. Cornelis Hakkert is bijgezet op de Krieggräberstätte Sandbostel. Hakkert woonde met echtgenote L. Schilperoord en dochtertje aan de Anreperstraat 107. De naam van Cornelis Hakkert staat op de plaquette van de Rijks HBS in Assen en op die van de voetbalvereniging Achilles waar hij tot zijn dood lid van was.

Bron: Oorlogsgravenstichting

Cornelis Hakkert - 20-07-2018

De plaquette die in het gebouw van de Rijks HBS in Assen hangt.

Bron: Oorlogsgravenstichting

Cornelis Hakkert - 20-07-2018

De plaquette die bij de voetbalvereniging Achilles1894 staat.

Bron: Oorlogsgravenstichting

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen