Sara Le Grand

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamSara
InitialenS.
TussenvoegselLe
AchternaamLe Grand
GeslachtVrouw
Geboren17-04-1905 in Hilversum.
Overleden25-04-1945 in Hamburg.


 

Verblijf in welke kampen

Ingezonden verhalen over Sara Le Grand

Sara le Grand - de Haan - 31-01-2020

Mijn vader, moeder, mijn zuster en ik waren tot December samen in Bergen Belzen. Mijn vader was van beroep diamantbewerker en als dus beschermd geweest omdat de Duitsers van plan waren hem te benutten voor hun industrie. Maar toen ze in December 1944 begrepen dat zij de oorlog verloren hadden zonden zij alle diamantbewerkers weg uit Bergen Belzen, maar waarheen was mij niet bekend. Pas na de oorlog, vele jaren later ontdekte ik dat mijn vader naar een ander kamp in Bergen Belzen was gestuurd en daar na het eindigen van de oorlog overleden was. Mijn moeder werd naar Neuengamme gestuurd en vandaar kwam ze in Hamburg terecht waar zij op 25 april overleed. Mijn zuster en ik overleefden de oorlog in Bergen Belsen.

Bron: Oorlogsgravenstichting

Van kamp naar kamp naar kamp. - 18-03-2020

In de loop van 1943 werden tot dan toe gespaarde Joodse families met hun gezin vanuit Amsterdam via Westerbork gedeporteerd naar Bergen-Belsen. Allen werkten in de diamantindustrie en moesten de SS helpen in Duitsland een diamantindustrie op te zetten om deviezen binnen te krijgen. Toen dat idee mislukte, werden op 4-12-1944 de joodse mannen gedeporteerd naar Sachsenhausen om dwangarbeid te verrichten. Op 5-12-1944 werden hun vrouwen (108) vanuit Bergen-Belsen getransporteerd naar een buitenkamp van Neuengamme: kdo Beendorf. Ze moesten daar ondergronds werken voor de vliegtuigindustrie. Hun kinderen, 40 in aantal, bleven alleen achter in een barak onder de hoede van een verpleegkundige en een 14 jarige meisje. Zij overleefden op 2 na de oorlog.
De mannen, werden vrijwel allemaal vermoord door de nazi politiek van “Arbeit macht frei” in Sachsenhausen, na terugkeer in Bergen-Belsen, of op een dodenmars naar de Oostzee. Van de vrouwen stierven 37, waarvan ruim de helft (22) na ontruiming van het kamp rond 16-04-1945, deels op weg naar Hamburg, deels in Hamburg, deels in Zweden. De overlevenden werden in Nederland weer herenigd met hun kinderen.

Bron: Oorlogsgravenstichting

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen