Teunis Glijnis

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamTeunis
InitialenT.
AchternaamGlijnis
GeslachtMan
Geboren16-06-1902 in Krommenie.
Overleden03-05-1945.

Reden arrestatieverzet
Gearresteerd inKrommenie
Gearresteerd op21-01-1942

 

Neuengamme

Aangekomen op18-12-1942
Vanaf plaatsSt.Michielsgestel
Kampnummer13253

Detentiegeschiedenis

Amersfoort,
St. Michielsgestel, tot 1942-12-18

Verblijf in welke kampen

Neuengamme*

Literatuur

Gedenkboeken OGS
boek 34

Ingezonden verhalen over Teunis Glijnis

Teunis Glijnis - 07-04-2020

Krommenie 16 juni 1902 - Neuengamme/Lübeckerbocht 3 mei 1945Teunis Glijnis 1902-1945
Losarbeider, gehuwd met Angenis Christiaan Brasser en vader van Jan Glijnis (1938), woonachtig aan de Militaireweg 138, gemeenteraadslid namens de CPN en lid van de Internationale Roode Hulp Afdeling Krommenie (I.R.H.). Teunis verdwijnt in 1934 drie maanden achter de tralies van de strafgevangenis te Haarlem wegens het verspreiden van opruiende lectuur, is pleitbezorger voor een Sovjet-Holland en in 1935 kandidaat gemeenteraadsverkiezingen voor Krommenie.

lid te hebben beledigd. Het betrof hier het bevriende staatslid Adolf Hitler wiens Wehrmacht zojuist middels een Blitzkrieg Holland was binnengevallen. Na de vrijlating van Glijnis worden leden van de CPN en de RSAP uit de gemeenteradVanuit het gevang schreef Teunis Glijnis het volgende:
Een brief uit de gevangenis ondanks kerkermuren met de strijd verbonden!
,,Haarlem, 9 september 1934, Kameraden, Het is reeds enige weken geleden, dat ik een brief kreeg van de I.R.H. In deze brief werd mij gemeld, dat de meeste kameraden, die in verband met de juli-gebeurtenissen werden gearresteerd het best maken. Welnu, ik maak het zelf ook best. De I.R.H. schreef over de grote solidariteit die er bestaat met de gevangenen en hun gezinnen. Deze solidariteit laat zich het best zien uit de vele kaarten en brieven die ik hier van de kameraden uit Krommenie en elders ontvang. Alle kameraden breng ik daar mijn proletarische daad voor, het is één van de onmisbare blikken van solidariteit en ik hoop dat de andere kameraden ook zoveel post mogen ontvangen.“


Teunis Glijnis wordt in 1939 als gemeenteraadslid van de CPN voor Krommenie, herkozen. Teunis komt voor op de uit 1939 daterende lijst links-extremistische personen.
Als de bezetting in 1940 gaande is bevindt Teunis Glijnis in zich andermaal in het gevang. Hij werd ervan beticht, onder het bewind van de Nederlandse regering en de Nederlandse justitie, een bevriend staatsen en Provinciale Staten gezet. In Krommenie overkwam dat drie communisten, J. Gerritsen, Teunis Glijnis en Simon de Roo, samen de grootste fractie.

Op 21 januari 1942 werd Teunis Glijnis door de Duitsers gearresteerd. Via kamp Amersfoort en dat van St.Michielsgestel belandde hij op 18 december 1942 in kamp Neuengamme. Toen de geallieerden in mei '45 naderden joegen de Duitsers 7800 gevangenen, afkomstig uit het concentratiekamp Neuengamme nabij Hamburg, aan boord van de schepen Cap Arcona en Thielbek. Onduidelijk is, wat de bestemming van het schepen was. Het lot wilde, dat de schepen op zee in de bocht van Lubeck getorpedeerd werden door Engelse vliegtuigen, waarvan de bemanningen kennelijk veronderstelden dat ze Duitse troepentransportschepen aanvielen. Zo verloor Glijnis, die betrekkelijk goed door zijn gevangenschap was heen gekomen, in het zicht van de bevrijding op 3 mei 1945 toch nog zijn leven

Bron: Oorlogsgravenstichting

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen