Albert de Gier

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamAlbert
InitialenA.
Tussenvoegselde
Achternaamde Gier
GeslachtMan
Geboren06-04-1921 in Den Helder.
Overleden31-08-1943 in Neuengamme.


 

Neuengamme

Aangekomen op18-12-1942
Vanaf plaatsAmersfoort*
Kampnummer13264

Detentiegeschiedenis

Amersfoort*, tot 1942-12-18*

Geleden ziektes

Plaats: Hamburg-Neuengamme, Hausdeich 60
Periode: tot 1943-08-31
 In de bewaard gebleven dodenboeken van Neuengamme (de registratie van overleden gevangenen) staan verschillende ziekten waaraan gevangenen zijn gestorven: enteritis, tuberculose, dysenterie, hartfalen, enz. Dat is verhullend. De ware doodsoorzaak zijn vrijwel altijd de abominabele omstandigheden in het kamp geweest. Bovendien zijn de gegevens volledig onbetrouwbaar. Vaak werd er in de registratie maar wat opgeschreven. (Bron: Nederlanders in Neuengamme)

Verblijf in welke kampen

Neuengamme, hoofdkamp
Periode: 1943-08-31, tot deze datum, †

Literatuur

Gedenkboeken OGS
boek 34

Ingezonden verhalen over Albert de Gier

De vergeten tas - 06-10-2017

Albert de Gier (20), Jaap Kwinkelenberg (19) Chris Reyers (19) en Henk Aberson (26), allen uit Den Helder en timmerman van beroep, kennen elkaar goed van het zeilen op het Amstelmeer. Aberson is in het bezit van een vijf meter lange overnaadse vlet. In een gehuurde garage aan de Helderse Ruyghweg knappen ze de boot op.

Bij het Wehrmachtsheim in Den Helder halen ze een mast weg en zelf maken ze een zeil. Uit een proviandkelder van de Wehrmacht in de duinen gappen ze ingeblikte voedingswaren

Op de avond van 15 februari 1942 tillen ze de vlet op een handkar en camoufleren de boot aan alle kanten met planken. Na het invallen van de duisternis dragen ze de vlet op de schouders door de duinen bij Callantsoog. Het regent en de wind wakkert aan tot stormkracht. Op zee krijgt de wind steeds meer vat op het bootje. De mast breekt af. Op een kilometer of drie uit de kust begint het bootje water te maken. Er zit niets anders op dan terug te keren. Op het strand laten ze de vlet achter. Te voet gaan ze terug naar Den Helder.

Ze vergeten een tas met brieven en papieren die in de vlet was verborgen. Nog diezelfde dag arresteren de Duitsers het viertal. Ze worden afgevoerd naar de gevangenis van Scheveningen, het 'Oranjehotel'. Via het huis van bewaring aan de Gansstraat in Utrecht worden ze op transport gesteld naar concentratiekampen in Duitsland. Albert overlijdt op 31 augustus 1943 in het concentratiekamp Neuengamme.

Bron: Oorlogsgravenstichting

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen