Hendrik Jan Droppers

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamHendrik Jan
InitialenH.J.
AchternaamDroppers
GeslachtMan
Geboren09-10-1918 in Winterswijk.
Overleden09-03-1945.
Plaats grafHamburg, Friedhof Ohlsdorf
Aanduiding grafBP 73, rij L, nr. 8

Reden arrestatieverzet
Gearresteerd inGroningen

 

Neuengamme

Aangekomen op18-01-1945
VervoermiddelTrein
Vanaf plaatsGroningen
Kampnummer69648

Detentiegeschiedenis

Groningen, vanaf 1944-10 tot 1945-01-17

Verblijf in welke kampen

Hamburg-Veddel, Dessauer Ufer/Neuengamme
Periode: 1945-03-09/1945-03-15, tot deze datum, †
Neuengamme*

Literatuur

Het grote gebod1979 (HGG)

Ingezonden verhalen over Hendrik Jan Droppers

Verhaal door Wil Legemaat - 06-04-2019

Jan Hendrik Droppers (op de gedenksteen in Haren staat per abuis ‘Hendrik Jan’) werd op 9 oktober 1918 geboren in Winterswijk. Hij werkte bij de marechaussee in de rang van wachtmeester. In de oorlogsjaren woonde Droppers als kostganger bij de familie Rozema aan de Meerweg 62 in Haren. Rozema was huisschilder.
In het voorjaar van 1944 trouwden de 25-jarige Jan Hendrik en de 22-jarige Aaltje Jantiena (Alie) Dijkstra. Het paar bleef bij Rozema inwonen.

Jan Hendrik Droppers was aangesloten bij de Knokploeg (KP) in Groningen en maakte deel uit van de sabotage- en droppingploeg van de KP. Daarnaast verzamelde hij gegevens over de betrouwbaarheid van het politiepersoneel en zorgde hij voor de verspreiding van illegaal drukwerk.

In de herfst van 1944 werd een adres van verzetsmensen verraden door de evacué Johanna Spiegelberg-Saarloos. Op dit adres vonden politiemensen een lijst met de namen van betrokkenen bij het verzet. De naam van Jan Hendrik Droppers kwam op deze lijst voor. De SD arresteerde Droppers tussen 10 en 13 november 1944. Zijn vrouw Alie was op dat moment vier maanden zwanger.
Jan Hendrik Droppers werd via het SD-bolwerk het Scholtenhuis en het huis van bewaring in Groningen afgevoerd naar concentratiekamp Neuengamme, vermoedelijk met het transport van 16 januari 1945, dat op 18 januari in Neuengamme arriveerde. Met dit transport werd ook de 37-jarige Willy Niemeijer uit Haren naar Neuengamme gebracht. Van de 110 noordelijke verzetsmensen die op die datum werden weggevoerd, kregen bij aankomst minstens zestig personen de status Torsperre, hetgeen betekende dat zij ter dood veroordeeld waren.
Droppers kreeg geen Torsperre; hij werd tewerkgesteld in een vrij nieuw buitenkamp van Neuengamme, Hamburg-Veddel. Daar werd vanaf september 1944 gewerkt aan Hitlers geheime project, het Mineralölsicherungsplan. Ook werden er brandstoffen geproduceerd voor de oorlogsindustrie en moest een deel van de 2000 gevangenen bouw- en opruimwerk verrichten aan waterwerken, brouwerijen en spoorwegen.

In dit kamp stierf Jan Hendrik Droppers op 9 of 15 maart 1945, mogelijk ten gevolge van ziekte en uitputting. Jan Hendrik is 26 jaar geworden. Hij is begraven op het Nederlands erekerkhof op de begraafplaats Ohlsdorf bij Hamburg. Op zijn grafsteen staat 9 maart als overlijdensdatum.

In de vroege ochtend van 14 april 1945, de dag waarop Haren definitief bevrijd werd, werd aan de Meerweg 62 in Haren het dochtertje van Jan Hendrik en Alie Droppers geboren. Haar moeder gaf haar de namen Frederika Wilhelmina. Alie kon toen nog niet weten dat zij weduwe was en dat haar dochtertje haar vader nooit zou zien.
Begin augustus 1945 kwam aan de Meerweg het overlijdensbericht van Jan Hendrik binnen, van het Rode Kruis. In de regionale krant plaatste Alie een korte annonce:

‘Eerst heden ontving ik door bemiddeling van het Roode Kruis het droeve bericht dat op 15 Maart 1945 in een concentratiekamp bij Hamburg mijn zoo innig geliefde Man Jan Hendrik Droppers is overleden, in den bloeienden leeftijd van ruim 26 jaar. In leven wachtmeester der Marechaussee te Haren. Haren, Meerweg 62, 3 Aug. 1945. A.J. Droppers-Dijkstra. Ria.’

Bron: 'Van kwaad tot onvoorstelbaar erger', auteur Wil Legemaat, Harener Historische Reeks, 2010

Bron: Oorlogsgravenstichting

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen