Pierre Marie Joseph Dresen

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamPierre Marie Joseph
InitialenP.M.J.
AchternaamDresen
GeslachtMan
Geboren07-02-1897 in Maastricht.
Overleden01-12-1942 in Neuengamme.

Reden arrestatieverzet en illegale pers
Gearresteerd op02-12-1941
VerzetsgroepRAF Groep Maastricht

 

Neuengamme

Aangekomen op16-10-1942
Vanaf plaatsAmersfoort*
Kampnummer10984

Detentiegeschiedenis

Amersfoort*, tot 1942-10-16*

Geleden ziektes

Plaats: Hamburg-Neuengamme, Hausdeich 60
Periode: tot 1942-12-01
 In de bewaard gebleven dodenboeken van Neuengamme (de registratie van overleden gevangenen) staan verschillende ziekten waaraan gevangenen zijn gestorven: enteritis, tuberculose, dysenterie, hartfalen, enz. Dat is verhullend. De ware doodsoorzaak zijn vrijwel altijd de abominabele omstandigheden in het kamp geweest. Bovendien zijn de gegevens volledig onbetrouwbaar. Vaak werd er in de registratie maar wat opgeschreven. (Bron: Nederlanders in Neuengamme)

Verblijf in welke kampen

Neuengamme, hoofdkamp
Periode: 1942-12-01, tot deze datum, †

Literatuur

Het vrije woord
Gedenkboeken OGS
boek 34

Ingezonden verhalen over Pierre Marie Joseph Dresen

"Groep Dresen" Limburg - 11-10-2020

Pierre Marie Joseph Dresen werd geboren op 7 februari 1897 te Maastricht. Op 16-jarige leeftijd ging hij in militaire dienst. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog was hij beroepsmilitair in de rang van Sergeant Majoor Instructeur en ingedeeld bij het in de Tapijnkazerne te Maastricht gelegerde 13e Regiment Infanterie, het latere 13e Grensbataljon.

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog was hij leidinggevend onderofficier van de stelling Meerssenhoven in Zuid-Limburg. Deze stelling betrof een brug over het Julianakanaal nabij Itteren en Bunde. Na een eerste krijgsgevangenschap van een aantal weken was hij werkzaam bij de afdeling Distributie van de Gemeente Maastricht. In die tijd startte hij de eerste verzetsgroep van Maastricht. Deze verzetsgroep staat bekend onder de naam “Groep-Dresen”. Doordat de verzetsgroep ook gestrande Britse piloten hielp terugkeren naar Engeland, kreeg zij later de naam “RAF-groep”. In het begin bestond de Groep-Dresen alleen uit voormalige militairen, die ingedeeld werden bij Douane en Koninklijke Marechaussee. Later ontstond er naast de militaire tak ook een civiele tak, waarvan de verzetsmensen vooral afkomstig waren van overheidsdiensten als Gemeente en Belastingdienst. Naast sabotage, het verzamelen van inlichtingen, het vergaren van wapens en het helpen van mensen die de bezetter trachtten te ontvluchten, gaf Pierre Dresen met enkele van zijn verzetslieden ook het illegale krantje de “Oranje Koerier” uit. Deze uitgaves stonden ook wel bekend onder de naam “OZO-tjes”, afgeleid van Oranje Zal Overwinnen.

Op 2 december 1941 werd Pierre Dresen op zijn werk aangehouden en overgebracht naar de gevangenis aan de Minderbroedersberg in Maastricht (een voormalig Franciscanenklooster). Op 20 augustus 1942 werd hij overgebracht naar het Polizeilich Durchgangslager Amersfoort (PDA). Na een verblijf van een aantal weken, werd hij gedeporteerd naar het concentratiekamp Neuengamme, waar hij op 16 oktober 1942 aankwam. Hier overleed hij op 1 december 1942. Na zijn overlijden is zijn lichaam gecremeerd in het kamp. Zijn stoffelijke resten zijn dus nimmer teruggevonden.

Pierre Dresen liet een vrouw en drie kinderen na. Pierres oudste broer, Alphonse Henri Louis Dresen, geboren op 18 oktober 1885 te Luik (B) werkte eveneens in het verzet, maar bij een andere groep. Deze groep werd geleid door Graaf de Liedekerke uit Eijsden, welke weer deel uit maakte van de Groep Erkens. Alphonse Dresen was werkzaam als Chef Ladingmeester bij de Staats Spoorwegen (de latere Nederlandse Spoorwegen). Hij had vanuit zijn functie een goed zicht op de transportbewegingen van de bezetter en gaf deze door. Later maakte hij ook deel uit van de Belgische spionagediensten Luc en Clarence. Alphonse Dresen werd op 11 november 1942 gevangen genomen en op 5 januari 1944 in het Fort Rhijnauwen nabij Utrecht gefusilleerd.

Bron: Oorlogsgravenstichting

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen