Jan Dobbinga

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamJan
InitialenJ.
AchternaamDobbinga
GeslachtMan
Geboren12-05-1924 in Schiermonnikoog.
Overleden30-10-1944 in im Hauptlager KZ Neuengamme.

Gearresteerd inGroningen

 

Neuengamme

Aangekomen op10-09-1944
Vanaf plaatsAmersfoort

Detentiegeschiedenis

Amersfoort, tot 10-09-1944*

Kampen

Husum-Schwesing, Schwesing (Engelsburg)
Neuengamme

Geleden ziektes

Open longtuberculose, Hamburg-Neuengamme, Hausdeich 60 tot 1944-10-30

Voorkomen in literatuur

Gedenkboeken OGS, boek 34

Ingezonden verhalen over Jan Dobbinga

Geschreven door Arend J Maris op 12-10-2018

In 1995 is in de muur aan de noordkant van de Grote kerk op Schiermonnikoog een gedenkplaat onthuld met daarop de namen van 39 personen die door oorlogsgeweld tijdens de jaren 1940-1945 waar ook ter wereld zijn omgekomen. Het zijn stuk voor stuk mensen die een bijzondere band met dit eiland hadden. Ze zijn er geboren / of hebben er gewoond of hun voorgeslacht kwam hier vandaan.

Om de herinnering aan deze personen levend te houden en om te voorkomen dat komende generaties deze namen lezen en zich hierbij niets kunnen voorstellen, ben ik in het najaar van 1999 gestart met een speurtocht naar wie deze mensen waren, waar ze zijn geboren en hoe ze geleefd hebben, wat ze in hun leven hebben gedaan en hoe ze tenslotte aan hun einde zijn gekomen.

Op deze gedenkplaat staat ook de naam van Jan Dobbenga. De achternaam wordt ook wel als Dobbinga geschreven. Jan D. komt uit een gezin van zeven zonen en zijn allen op Schiermonnikoog geboren. Jan was de jongste en is op 12 mei in 1924 geboren. Zijn vader was op zee en kwam noodgedwongen door de economische malaise in de jaren dertig aan de wal. Om zijn zonen een goede opleiding te geven en ook voor hemzelf werk aan de wal te vinden verhuisde het gezin Dobbenga naar de stad Groningen. Jan ronde in Groningen zijn lagere schooltijd af en ging toen naar de Christelijke HBS in de Rozenstraat. Jan deed eindexamen en slaagde. Bij de verkoop van zijn boeken in een winkeltje in de Visserstraat is Jan gearresteerd - hoe dat in zijn werk is gegaan blijft giswerk - en verbleef een aantal dagen op het politiebureau. Volgens berichten van één nog in leven zijnde broers en een schoolvriend uit die tijd moet dit hebben plaatsgevonden in 1943, maar het kan zelfs ook nog 1944 zijn geweest. Waarom hij werd gearresteerd en wat er verder precies met Jan is gebeurd blijft onduidelijk. Alleen is bekend dat op transport naar Amersfoort ging en na enige tijd naar Duitsland werd vervoerd en na enkele dagen onderweg te zijn geweest uiteindelijk Neuengamme werd bereikt. Hij werd in een van de buitenkampen, in dit geval Husum-Schwesing, te werk gesteld. Na de oorlog kwam het bericht van het Rode Kruis dat Jan Dobbinga op 30 oktober 1944 aan longontsteking aldaar was overleden.

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen