Lein Davidse

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamLein
InitialenL.
AchternaamDavidse
GeslachtMan
Geboren05-05-1926 in Oost en West Souburg.
Overleden20-02-1945 in im Hauptlager KZ Neuengamme.

Reden arrestatieverzet

 

Neuengamme

Aangekomen op10-09-1944
Vanaf plaatsAmersfoort*

Detentiegeschiedenis

Amersfoort*, tot 10-09-1944*

Kampen

Neuengamme, hoofdkamp

Geleden ziektes

Longtuberculose, Hamburg-Neuengamme, Hausdeich 60 tot 1945-02-20

Voorkomen in literatuur

Gedenkboeken OGS, boek 34
Zeeland

Ingezonden verhalen over Lein Davidse

Geschreven door A.J. Puype op 29-07-2022

Lein Davidse werd geboren op 5 mei 1926 in de Groote Abeele gemeente oost Souburg. Zijn vader was wagenmaker. Hij overleed op 20 februari 1945 in Neuengamme ( D)

Dit is zijn verhaal: Een groep van ongeveer 8 landwachters en een wachtmeester van de arbeids controlledienst arresteerden in de nacht van 17 op 18 augustus in s'Heer-Arendskerke 2 onderduikers met fatale gevolgen.

s'Nachts omstreeks 3 uur had de groep landwachters zich gemeld bij de Burgemeester Hollebrands, of iemand hen de weg zou kunnen wijzen naar de familie W.Joosse en Jac,Kallemein. Omdat er niemand in de omgeving was, bracht de Burgemeester hen naar deze woningen aan de lange achterweg, en wees die op afstand aan.
Bij Joosse troffen ze geen onderduikers aan, daarna gingen zij naar het huis van Jac. Kallemein. Bij het kloppen op de deur van het huis door de groep, schrok een tweetal onderduikers bij de buren wakker, namelijk bij de buurman Willem Harthoorn. De onderduikers trachten te vluchten via het dakraam, wat echter door de omsingeling niet lukte.
De onderduikers, W.Wattel uit St Laurens en Lein Davidse uit de gemeente Oost Souburg, beiden waren vanaf juni 1944 in het huis van de familie Harthoorn ondergedoken werden gearresteerd en W.Harthoorn werd flink mishandeld, en daarna weggevoerd.

In een dagboek van Rinus Geuze van 18 augustus 1944 staat: Er is vannacht nogal wat omgegaan op 't dorp. Bij Joosse kwamen vannacht circa 3 uur landwachters. Ze vroegen waar haar zoon was, de vrouw vertelde dat hij in Duitsland was en vervolgens vroegen zij waar is je man? Ook in Duitsland antwoorde ze vervolgens gingen ze alle doorzoeken. Ze vonden een revolver en kogels, de kogels zaten in een beker op de schoorsteen mantel. Ze vertelde tegen de vrouw "om jouw komen we later nog", maar daar heeft ze niet opgewacht zij is eveneens ondergedoken met de rest van haar gezin.

Daarna gingen ze naar de buren Harthoorn waar ze de twee onderduikers vonden Harthoorn en de twee onderduikers werden uiteindelijk meegenomen naar het huis van bewaring in Middelburg. Lein Davidse zijn vader en moeder hebben in het huis van bewaring nog afscheid kunnen nemen van hun zoon samen met hun oudste dochter Dien. Op 1 september verlieten de mannen het huis van bewaring in Middelburg, en werden met de trein naar Vugt gebracht, onderweg is de trein nog beschoten, vervolgens werden zij van Vugt naar Amersfoort getransporteerd. Om vervolgens naar Neuengamme in Duitsland vervoerd te worden, waar ze na drie dagen en nachten aankwamen. Geen van de drie heeft dit kamp overleefd. W,L,Harthoorn uit s'Heer Arenskerke overleed op 19 december 1944
W.Wattel uit St.Laurens( onderduiker) overleed op 24 januari 1945 en Lein Davidse** Groote Abeele oost Souburg overleed op 20 februari 1945

** deze datum na een oproep van het Ned,Rode Kruis ontvangen.

bron vermelding:
Slagveld Sloedam door R.E.Hoebeeke
Dagboek van Rinus Geuze
Familie archief Davidse - Puijpe ( incl. de foto)

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen