Johannes ten Brug

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamJohannes
InitialenJ.
Tussenvoegselten
AchternaamBrug
GeslachtMan
Geboren03-06-1924 in Den Haag.
Overleden09-01-1945 in im Hauptlager KZ Neuengamme.

Gearresteerd doorFeldgendarmerie
Reden arrestatieverzet
Gearresteerd inMaquis-kamp in Frankrijk
Gearresteerd op11-11-1943

 

Neuengamme

Aangekomen op24-05-1944
Vervoermiddeltrein
Vanaf plaatsDachau

Detentiegeschiedenis

Compiegne,
Lyon,

Transporten

16-06-1944 naar 513 (Uiteindelijk lot: Natzweiler)
06-09-1944 naar 514 (Uiteindelijk lot: Dachau)

Kampen

brugte19240603

Geleden ziektes

Sepsis (bloedvergiftiging) bij flegmone linker been, Hamburg-Neuengamme, Hausdeich 60 tot 1945-01-09

Voorkomen in literatuur

Gedenkboeken OGS, boek 34
Het grote gebod 1979
Hun naam leeft voort, blz. 30
Van bezetting naar bevrijding
brugte19240603, ‘Fennie, loop jij even met Tante mee?’ door Herman Kampman

Ingezonden verhalen over Johannes ten Brug

Geschreven door Herman Kampman op 09-04-2021

Herman Kampman schrijft in zijn boek ‘Fennie, loop jij even met Tante mee?’ over Hans ten Brug het volgende:

Zijn activiteiten waren echter ook de Duitsers ter ore gekomen. Het duurde dan ook niet lang voordat Hans ten Brug werd gezien als één van de topfiguren van het Fries verzet. Zijn open en vriendelijke uitstraling zal hem tot dan toe behulpzaam zijn geweest. Maar al in 1942 hadden de Duitsers een beloning van tweeduizend gulden op zijn hoofd gezet mede vanwege zijn betrokkenheid bij het laten ontsporen van een trein. Toen hij gericht werd gezocht, besloot Hans naar Engeland te vertrekken om van daaruit Nederland te helpen in de strijd tegen de Duitse misdaden. Via allerlei binnen weggetjes in Frankrijk probeerde hij de Zwitserse grens te bereiken en belandde, ergens verstopt op het Franse platteland in een kamp van het Franse verzetsbeweging Marquis. Daar raakte hij betrokken bij het gewapende verzet. Maar het uiterst geheime kamp werd ontdekt en in 1943 werd Hans met de andere verzetsstrijders gevangengenomen door de collaborerende Vichy gendarme. Bij zijn arrestatie was hij in het bezit van een geladen geweer. Hij werd overgebracht naar een gevangenis in Lyon, kreeg door bemoeienis van de Nederlandse consul een relatief lichte straf, maar twee maanden later zat hij toch in het doorgangskamp van Compiègne. Vervolgens werd hij opgesloten in concentratiekamp Neuengamme en van daaruit getransporteerd naar kamp Natzweiler bij Straatsburg Ook daar verbleef hij niet zo lang en werd hij overgebracht naar concentratiekamp Dachau, waar veel politieke gevangen zijn vermoord. Maar ook in dit grootschalige ss-kamp waar in de oorlog meer dan 40.000 mensen het leven lieten overleefde hij. ‘Ze krijgen mij er niet onder’ zei hij vaak. Uiteindelijk belandde hij weer in Neuengamme.

Hans ten Brug deed alles wat een verzetsstrijder kan doen en werd na zijn arrestatie door de nazi’s van kamp naar kamp gesleept om, vlak voor de grote bevrijdende finale, op 9 januari 1945 in het grootste concentratiekamp van Duitsland aan de gevolgen van uitputting en bloedvergiftiging te sterven, 21 jaar jong.

Er zijn slechts wat details van zijn daden bekend, maar Hans ten Brug, de vriendelijk ogende Hulsense jongeman, behoort wat mij betreft tot de groep van grote verzetsstrijders van Nederland.

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen