Johannes Leonardus Brok

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamJohannes Leonardus
InitialenJ.L.
AchternaamBrok
GeslachtMan
Geboren30-06-1920 in Schiedam.
Overleden06-04-1945.


 

Neuengamme

Aangekomen op10-09-1944
Vanaf plaatsAmersfoort

Detentiegeschiedenis

Rotterdam, Haagse Veer, tot 1944-08-29
Amersfoort, vanaf 1944-08-29 tot 1944-09-08

Verblijf in welke kampen

Neuengamme
Husum-Schwesing, Schwesing (Engelsburg)

Literatuur

Gedenkboeken OGS
boek 34

Ingezonden verhalen over Johannes Leonardus Brok

Verhaal door A van Lierop - 27-03-2018

Bijzondere ervaring.

Bij de zoektocht naar mijn broer Antonius van Lierop, raakten wij geïnteresseerd in het lot van Johan brok uit Schiedam.

Johan Brok werd gedwongen, net als duizenden andere mannen, om te gaan werken in Duitsland. Hij werd te werk gesteld in een fabriek in Essen waar parachutes werden gemaakt. Daar leerde hij een Duits meisje kennen: Clara. In augustus 1944 is hij samen met Clara en nog een Nederlandse jongen Dirk Brusse, zonder verlof te vragen, per trein vertrokken naar Schiedam om zijn ernstige zieken moeder te bezoeken.

Bij controle in de trein nabij Rotterdam werden Johan en Dirk gearresteerd en afgevoerd naar politiebureau Haagse Veer in Rotterdam. De volgende dag 29 augustus zijn Johan en Dirk overgebracht naar Kamp Amersfoort. Het meisje Clara werd door een Duitse officier naar de ouders van Johan gebracht waar ze heeft overnacht. De volgende dag is zij weer opgehaald door de Duitse officier en afgezet bij de Nederland/Duitse grens. Van daar uit is zij te voet naar Essen gelopen,

Johan Brok is vanuit Amersfoort op 8 september 1944 op transport gesteld naar Neuengamme. Nadien is hij in Husum terecht gekomen. Op 9 december 1944 heeft Johan vanuit Husum een kaart gestuurd naar Clara. Op de kaart werd vermeld dat hij terug moest naar Neuengamme. Rond de kerstdagen 1944 was hij in Neuengamme.

De familie Brok is dit te weten gekomen door een brief die Clara in 1945 aan de familie heeft gestuurd.

Mijn broer Antoon heeft ongeveer dezelfde weg bewandeld. Die was ondergedoken in Heeze. Zijn onderduik adres werd verraden, en hij werd gearresteerd door de SD op 21 juni 1944 en afgevoerd naar het politiebureau in Heeze. Via het politiebureau in Eindhoven is mijn broer naar Kamp Amersfoort gebracht, dat was op 23 juni 1944. Op 8 september 1944 is mijn broer in een transport van 1100 personen naar Neuengamme gebracht. Waaronder ook boven genoemde Johan en Dirk. Mijn broer is ook in Husum geweest, en was rond kerst ook in Neuengamme.

Op 15 februari 1945 vertrok vanuit Neuengamme een samengesteld commando de 11 SS Baubrigade; einheit BAUZUG. Het commando bestond uit 500 gevangenen en 80 bewakers, eindbestemming Soest ( D ). Volgens getuigeverklaringen was mijn broer een van de vijfhonderd gevangenen. En vermoedelijk ook Johan Brok. Einde maart/begin april is mijn broer samen met een ander ontsnapt. Sindsdien is hij vermist. Ook Johan Brok is als vermist opgegeven.

Niet ondenkbaar is dat deze twee mannen met elkaar hadden besloten om te ontsnappen en te vluchten naar Essen. Die afstand is niet zo groot en Johan had daar immers een vriendin.

Wij ( ik zoek samen met mijn zwager A v/d Berg ) hebben in 2015 besloten om alle adressen met de achternaam van Clara een bericht te sturen met de vraag of Clara bekend was bij hen. Na veertien dagen werd ik op een avond gebeld, tot mijn verbazing door Clara na 70jaar. Ik kon het bijna niet geloven.

Ook zij had na de kaart van december 1944 nooit meer iets van Johan gehoord. Zij had net zoveel vragen als wij, onder andere waar is Johan Brok gebleven en waar is hij gestorven.

Onze broer Antoon is vernoemd op een klein monument op de gemeentelijke begraaf plaats van Bad Sassendorf, in de buurt van Soest ( D ); voor onze familie een herdenkingsplaats. Hoe onze broer is omgekomen en in welke plaats of gebied dat is gebeurd is bij ons niet bekend.

A van Lierop
De achternaam van Clara is bij ons bekend, maar zij heeft gevraagd om die niet te gebruiken.


Redactioneel:
Dirk Brusse is op 21 november 1944 in Husum overleden.
Zowel Johan Brok als Antonius van Lierop hebben een aantekening als zijnde vermist op 6 april 1945.

Bron: Oorlogsgravenstichting

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen