Petrus Boon

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamPetrus
InitialenP.
AchternaamBoon
GeslachtMan
Geboren16-04-1891 in Assendelft.
Overleden17-05-1945 in Stendal, Stadtkreis Stendal.
Plaats grafonbekend

Gearresteerd doorSIPO

 

Neuengamme

Aangekomen op18-03-1945
VervoermiddelTrein
Vanaf plaatsAmersfoort
Kampnummer77224
Plaats bevrijdingonbekend
Overleden voor terugkeer1945-05-17
Datum bevrijdingonbekend

Detentiegeschiedenis

Amsterdam, Sipo Weteringschans, tot 1945-03-06
Amersfoort, vanaf 1945-03-06 tot 1945-03-15

Verblijf in welke kampen

Mieste, zie ook Gardelegen
Gardelegen, zie ook Mieste
Neuengamme
Hannover-Stöcken

Literatuur

Gedenkboeken OGS
boek 37

Ingezonden verhalen over Petrus Boon

Piet Boon - 07-04-2020

Assendelft, 16 april 1891 - Klötze 17 mei 1945

Petrus (Piet) Boon was woonachtig aan de Dorpsstraat 683 in Assendelft, als vader van vijf dochters en zoon Gerard. Piet Boon was sigarenmaker, met vier broers eigenaar van de sigarenfabriek aan de Dorpsstraat 674. De fabriek telde tien personeelsleden.

Piet Boon verleende in de bezettingstijd onderdak aan de onderduiker Arie Krom uit Uitgeest en een Italiaanse soldaat. Hij verkeerde in het verboden bezit van een radio en verspreidde berichten van Radio Oranje op zondagmorgen via briefjes die de kerkgangers aan elkaar doorgaven. Onder hen was een informant aanwezig die de bezetter daarvan op de hoogte stelde. Boon was tevens medewerker van de illegale Typhoon.

Met zoon Gerard en de onderduikers werden zij op 23 januari 1945, van elkaar gescheiden, ingesloten op het politiebureau van IJmuiden. Van daaruit verhuisden zij enkele maanden later naar de Weteringsschans, cel B 219, hoogstwaarschijnlijk als Todeskandidaten. Gerard draaide het peertje regelmatig uit de fitting van de cel, zodat na opening van de deur niemand werd waargenomen waarop de deur weer werd dichtgegooid.

Vervolgens werden Piet, Gerard en Arie Krom naar kamp Amersfoort verplaatst, waar Gerard een ontsnappingspoging uitwerkte. Dat lukte dankzij medewerking van een Duitser die het niet zo nauw nam.
Vader Piet Boon nam geen deel aan de ontsnapping, bleef in Amersfoort achter en werd op transport gesteld naar Bergen Belsen. Daar wist hij wél aan het regime te ontsnappen en vond onderdak tussen de varkens bij een boer in het plaatsje Klötze. Piet Boon overleefde de oorlog maar kreeg in Duitsland met reuma en TBC te kampen. Piet stierf net na de bevrijding op 17 mei 1945 aan medische complicaties. Zijn ring werd via het Rode Kruis in Assendelft bezorgd dankzij de boer die hem onderdak verschafte.

Bron: Oorlogsgravenstichting

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen