Hans de Boer

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamHans
InitialenH.
Tussenvoegselde
AchternaamBoer
GeslachtMan
Geboren22-10-1919 in Sleen.

Reden arrestatieverzet
Gearresteerd inHoogeveen
Gearresteerd op13-01-1945

 

Neuengamme

Aangekomen op18-03-1945
VervoermiddelTrein
Vanaf plaatsGroningen / (Assen)

Detentiegeschiedenis

Assen,
Groningen, tot 17-03-1945

Kampen

Neuengamme
Porta Westfalica, Lerbeck Porta
Schandelah
Wöbbelin

Ingezonden verhalen over Hans de Boer

Geschreven door Robbert Morsink op 10-02-2020

Eind 2019 heb ik, Robbert Morsink, een heel bijzondere schenking ontvangen voor mijn collectie, de kamp kleding van Hans de Boer uit Hoogeveen, na een ontmoeting met zijn familie heb ik hier heel veel informatie en foto's bij mogen ontvangen, dagboeken, agenda's, fotoboeken, en heel veel geschreven verhalen. Het is een bijzondere maar tegelijkertijd ook een heel bizarre set met een nare geschiedenis. Hans de Boer en zijn broer Anne de Boer hebben gelukkig de concentratiekampen overleefd.

Op 13 januari 1945 krijgt Anne de Boer firmant van de firma Jan de Boer in Hoogeveen in zijn woning en zaak aan de Hoofdstraat bezoek van de Landwacht, ze doen een inval en zeggen dat ze daarmee opzoek zijn naar achtergehouden pannen en potten, de opbrengst is minimaal. Als ze de woning doorzoeken vinden ze in een gesloten kast een koffer van Jos van Aalderen (Java) die bij de familie de Boer is ondergedoken en zwaar door de Duitsers wordt gezocht. De volgende dag komen de heren terug om opnieuw de zaak te doorzoeken. Er wordt een verborgen kamer gevonden met een radiotoestel. Het is de kamer, waarin Java soms urenlang zit te wachten op een codebericht uit Engeland in verband met wapendroppings in Kralo. Als die merkt dat de Landwacht binnen de muren is, weet hij kruipend door de etalages aan de voorkant, op het nippertje te ontkomen. Zijn vluchtkoffertje laat hij achter dat door Anne de Boer in een kast wordt opgeborgen. Enkele dagen later krijgt Anne de Boer bericht van de SD-Beul Robbertsen uit Hollandscheveld. Als hij een boete betaald van 3000 gulden zal hij niet verder worden vervolgd voor het in het bezit hebben van een radio, en ook krijgt hij dan geen last meer van de Landwacht. Het aanbod van Robbertsen blijkt een val, Anne de Boer wordt overgeleverd aan de SD-beulen Jan Lamberts en Klunder.

Met ontbloot bovenlijf wordt hij mishandeld om hem te dwingen tot een bekentenis. Als hij weigert, wordt hij opgesloten in een cel in de kelder van de Huishoud en Industrieschool aan de Pesserstraat. Intussen is ook zijn boer Hans de Boer aangehouden. de huishoudschool is ingericht als kazerne. De twee boers komen terecht tussen gestrafte militairen en moeten met drie man slapen op een brits. De volgende morgen wordt Anne door de SD man Weber opnieuw mishandeld. Omdat hij nog steeds niet bekent, moet hij samen met Hans mee naar Assen. gedreigd wordt met ''behandeling'' in een Fieber-bad.

Op 16 maart 1945 worden Hans en Anne de Boer op transport gezet naar Duitsland, waar ze op 19 maart aankomen in Concentratiekamp Neuengamme, dit is ook de plek waar Hans het kampuniform heeft ontvangen. Op 26 maart worden broers weer op transport gezet naar Concentratiekamp Porta Westfalica, waarna ze op 1 April (1e paasdag) weer worden weggevoerd, ditmaal naar Concentratiekamp Schandelah. Ook hier is het verblijf kort en gaan ze weer op transport op 8 April richting concentratiekamp Wöbbelin.

Hans is inmiddels zwaar ondervoed en in een zeer slechte toestand als de Amerikanen het kamp bevrijden op 2 Mei 1945. Hans word naar Ludwigslust gebracht om medisch te worden onderzocht en bij te sterken voor de reis naar huis.

Hans en Anne de Boer kwamen op 14 Mei 1945 thuis in Hoogeveen.

Hans en Anne de Boer hebben samen heel wat jaren lichamelijk moeten herstellen van de kampementen.

Op de kamp jas van Hans de Boer staat het nummer H-77136
de ''H'' staat voor Holländer, en de rode kleur staat voor politieke gevangene en het nummer is het persoonlijke nummer wat Hans heeft gekregen.


Ik wil de familie de Boer (Hans de Boer) heel erg danken voor deze bijzondere donatie.

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen