Derk Boelema

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamDerk
InitialenD.
AchternaamBoelema
GeslachtMan
Geboren28-06-1895 in Zandeweer.
Overleden24-10-1944 in Neuengamme.

Reden arrestatieverzet
Gearresteerd inUithuizermeeden

 

Neuengamme

Aangekomen op09-09-1944
Vervoermiddeltrein
Vanaf plaatsAmersfoort
Kampnummer49636

Detentiegeschiedenis

Groningen, Scholtenshuis, vanaf 1944-08 tot 1944-09

Geleden ziektes

Plaats: Hamburg-Neuengamme, Hausdeich 60
Periode: tot 1944-10-24
 In de bewaard gebleven dodenboeken van Neuengamme (de registratie van overleden gevangenen) staan verschillende ziekten waaraan gevangenen zijn gestorven: enteritis, tuberculose, dysenterie, hartfalen, enz. Dat is verhullend. De ware doodsoorzaak zijn vrijwel altijd de abominabele omstandigheden in het kamp geweest. Bovendien zijn de gegevens volledig onbetrouwbaar. Vaak werd er in de registratie maar wat opgeschreven. (Bron: Nederlanders in Neuengamme)

Verblijf in welke kampen

Neuengamme, hoofdkamp
Periode: 1944-10-24, tot deze datum, †

Literatuur

Gedenkboeken OGS
boek 34

Ingezonden verhalen over Derk Boelema

Levensverhaal Derk Boelema - 24-01-2021

Derk Boelema was tijdens de oorlog lid van de verzetsgroep in Uithuizermeeden. Hij is gearresteerd op 6 augustus 1944 door de Nederlandse SD omdat hij in het bezit was van een radio. Ook had de heer Boelema zich verdiept in de politieke achtergronden. Hij was dapper om voor zijn mening uit te komen en stak tijdens de oorlog zijn mening niet onder stoelen of banken.


Die dag werden er meer mensen gearresteerd. Mevrouw Boelema werd verzocht haar man vrij te kopen. Maar de echtgenote vond dat haar man niks verkeerds had gedaan. Ze hadden immers als gezin meestal twee en soms drie Duitse soldaten ingekwartierd. En over deze Duitse soldaten vertelde ze dat ze ‘welgemanierd’ waren. Één van deze Duitsers was aardrijkskundeleraar.


De heer Boelema heeft eerst gevangen gezeten in het Scholtenshuis te Groningen. Op 29 augustus wordt hij binnengebracht in kamp Amersfoort en ingeschreven onder nummer 6296. Ruim een week later op 8 september 1944 wordt hij overgebracht naar Neuengamme.
Hij zit in dezelfde trein als Sikke Heerlijn. Of de mannen elkaar tijdens de treinreis hebben ontmoet is niet bekend. Hij komt op 10 september 1944 aan in Neuengamme en zijn inschrijfnummer is 49636. Op 24 oktober 1944 overlijdt hij in het Hoofdkamp van Neuengamme.


Op 2 oktober 2019 is bij zijn woning aan de Hoofdstraat 147 te Uithuizzermeeden een Stolperstein gelegd.

Bron: Oorlogsgravenstichting

Verhaal door B.P.Bultena - 26-01-2021

Derk Boelema was tijdens de oorlog lid van de verzetsgroep in Uithuizermeeden.

Hij is gearresteerd op 6 augustus 1944 door de Nederlandse SD omdat hij in het bezit was van een radio. Ook had de heer Boelema zich verdiept in de politieke achtergronden. Hij was dapper om voor zijn mening uit te komen en stak tijdens de oorlog zijn mening niet onder stoelen of banken.

Op die dag werden er meer mensen gearresteerd. Mevrouw Boelema werd verzocht haar man vrij te kopen. Maar de echtgenote vond dat haar man niks verkeerds had gedaan. Ze hadden immers als gezin meestal twee en soms drie Duitse soldaten ingekwartierd. En over deze Duitse soldaten vertelde ze dat ze ‘welgemanierd’ waren. Eén van deze Duitsers was aardrijkskundeleraar.

De heer Boelema heeft eerst gevangen gezeten in het Scholtenshuis te Groningen. Op 29 augustus wordt hij binnengebracht in kamp Amersfoort en ingeschreven onder nummer 6296. Ruim een week later op 8 september 1944 wordt hij overgebracht naar Neuengamme.
Hij zit in dezelfde trein als Sikke Heerlijn. Of de mannen elkaar tijdens de treinreis hebben ontmoet is niet bekend. Hij komt op 09 september 1944 aan in Neuengamme (inschrijfnummer is 49636). Op 24 oktober 1944 overlijdt hij in het Hauptlager KZ Neuengamme.

Bron: Oorlogsgravenstichting

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen