Jan Adolf Cornelis van Boeijen

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamJan Adolf Cornelis
InitialenJ.A.C.
Tussenvoegselvan
Achternaamvan Boeijen
GeslachtMan
Geboren28-08-1925 in Putten.
Overleden31-10-1944.
Plaats grafLoenen, Nederlands Ereveld
Aanduiding grafVak D, nr 91

Gearresteerd doorWehrmacht/SD/SS
Reden arrestatierepresaille
Gearresteerd inPutten
Gearresteerd op02-10-1944

 

Neuengamme

Aangekomen op14-10-1944
Vervoermiddeltrein
Vanaf plaatsAmersfoort
Kampnummer57265

Detentiegeschiedenis

Amersfoort, vanaf 1944-10-02 tot 1944-10-11

Geleden ziektes

Plaats: Schwesing-Engelsburg
Periode: tot 1944-10-31
 In de bewaard gebleven dodenboeken van Neuengamme (de registratie van overleden gevangenen) staan verschillende ziekten waaraan gevangenen zijn gestorven: enteritis, tuberculose, dysenterie, hartfalen, enz. Dat is verhullend. De ware doodsoorzaak zijn vrijwel altijd de abominabele omstandigheden in het kamp geweest. Bovendien zijn de gegevens volledig onbetrouwbaar. Vaak werd er in de registratie maar wat opgeschreven. (Bron: Nederlanders in Neuengamme)

Verblijf in welke kampen

Neuengamme*
Husum-Schwesing, Schwesing (Engelsburg)
Periode: 1944-10-31, tot deze datum, †

Literatuur

Gedenkboek Putten 1948

Ingezonden verhalen over Jan Adolf Cornelis van Boeijen

Jan Adolf Cornelis van Boeijen. - 03-11-2015

Geachtev OGS.
Ik zag dat er op U website geen foto van deze persoon staan.
Hierbij stuur ik U die op

B.J.van den Bosch

Bron: Oorlogsgravenstichting

Opgepakt bij de Razzia van Putten - 26-07-2021

Jan Adolf Cornelis van Boeijen was de zoon van de schoenenhandelaar Gijsbert van Boeijen, geboren te Putten op 7 februari 1887 en Maria Johanna Catharina Kroonstuiver, geboren op 8 maart 1883. Het op het adres Dorpsstraat 38 in Putten woonachtige nederlands-hervormde echtpaar had naast Jan nog twee jongens en twee meisjes. Jan bezocht de christelijke lagere school in Putten en kwam daarna als schoenmaker terecht in vaders bedrijf.

Jan van Boeijen was een van de 676 mannen, die tijdens de beruchte razzia in Putten op 1 oktober 1944, gevangen werden genomen. Die dag schijnt hij nog de gelegenheid te hebben gehad zich te verbergen, maar heeft dit uit loyaliteit met zijn stiefbroer Adi Mendel en zijn vriend Henk uiteindelijk toch niet gedaan. Evenals zijn lotgenoten werd Jan overgebracht naar het concentratiekamp Amersfoort. Omstreeks 10 oktober werd hij naar Duitsland getransporteerd. Hij heeft onder andere een tijdje doorgebracht in een kampement in het Noord-Duitse stadje Aurich. Dat blijkt uit een brief van een medegevangene uit Groenlo, die hierover in oktober 1945 schreef aan Jans moeder. Beiden lagen namelijk op hetzelfde kamertje. Kennelijk waren velen van deze kampbewoners ziek, omdat in deze brief wordt vermeld dat Jan de geduldigste van alle zieken was die hij daar had leren kennen. 'Ik heb hem nooit horen klagen en hij was altijd tevreden met hetgeen hij kreeg,' vertelt deze ex-medegevangene. Jan leed aan een hardnekkige dysenterie en had bovendien een beenontsteking. Naderhand zijn beiden overgebracht naar Husum. De briefschrijver geeft aan moeder Van Boeijen te kennen dat hij bij het overlijden van haar zoon Jan aanwezig is geweest. Tevens laat deze rooms-katholieke briefschrijver haar weten dikwijls voor Jan en andere zieken ter bemoediging uit de bijbel te hebben voorgelezen. Clandestien hadden de gevangenen een exemplaar in hun bezit. Moeder Van Boeijen heeft haar erkentelijkheid aan deze man betuigd met een kort berichtje: 'Hoewel bitter bedroefd na het lezen, toch grote dankbaarheid in m'n ziel dat ik dit mocht horen. With a kiss, Moeke.'

Bron: Oorlogsgravenstichting

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen