Izak Bloemkoper

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamIzak
InitialenI.
AchternaamBloemkoper
GeslachtMan
Geboren20-06-1913 in Den Haag.
Overleden10-06-1942 in Bernburg.

Reden arrestatieJood

 

Kampen

Neuengamme

Geleden ziektes

Meningitis na steenpuist op bovenlip, Hamburg-Neuengamme, Hausdeich 60 tot 1942-06-10

Voorkomen in literatuur

Gedenkboeken OGS, boek 6

Ingezonden verhalen over Izak Bloemkoper

Geschreven door Erik Dijkstra op 26-01-2018

De naam van Izak Bloemkoper komt voor op een lijst met namen van honderden omgekomen personen uit het Haagse communistische verzet, in het net verschenen boek van R. Harthoorn.

In juni 1942 is hij gearresteerd (de arrestatieachtergrond was de inval in de Sovjet-Unie) en met een klein groepje van zes andere Haagse communisten naar Neuengamme in Duitsland getransporteerd en vervolgens naar de "psychiatrische inrichting Heil- und Pflegeanstalt" Bernburg bij Maagdenburg overgebracht, waar allen vermoord werden door middel van experimentele vergassingen (koolmonoxide) in het kader van "Sonderbehandlung 14f13".

Plaats van overlijden en doodsoorzaak werden in de overlijdensberichten vervalst en door de leiding van de concentratiekampen waar de gevangenen uit afkomstig waren, verstuurd. In werkelijkheid waren ze dus in Bernburg omgebracht.

In Bernburg zijn in totaal 45 Nederlandse communisten vergast, waaronder 12 van Joodse afkomst. Deze experimenten dienden ter voorbereiding op de moord op miljoenen Joden en zigeuners en kostten duizenden communisten het leven.

Bron: www.joodsmonument.nl: R. Harthoorn - "De vuile oorlog in Den Haag", Bestrijding van het communistisch verzet tijdens de Duitse bezetting, 2011, pag. 268-269; 500. Uit dit zeer onthullende 573 pag. tellende werk (waarin gebruik is gemaakt van vele tot dusverre onbekende documenten) blijkt o.a. dat de samenwerking tussen de inlichtingendiensten en de Duitse Gestapo al ver vóór de oorlog begon.

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen