Jacob van Biessum

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamJacob
InitialenJ.
Tussenvoegselvan
Achternaamvan Biessum
GeslachtMan
Geboren19-05-1910 in Hoogezand.
Overleden14-05-1945.
Plaats grafLübeck
Aanduiding grafvak 3; rij F; nr 5

Reden arrestatieverzet

 

Neuengamme

Aangekomen op18-01-1945
VervoermiddelTrein
Vanaf plaatsGroningen
Plaats bevrijdingSandbostel
Overleden voor terugkeer1945-05-14
Datum bevrijding1945-04-29

Detentiegeschiedenis

Groningen, tot 1945-01-18

Verblijf in welke kampen

Neuengamme*
Sandbostel

Ingezonden verhalen over Jacob van Biessum

Verzetsverleden van Jacob van Biessum - 31-01-2019

Jacob van Biessum, geboren op 19 mei 1910 te Hoogezand, was aan het begin van de oorlog garagehouder van Garage Groningen, gevestigd aan de Oosterhamrikkade 42 te Groningen. Naast verkoop en reparatie was er ruime gelegenheid voor het stallen van auto's. Ook werd er een taxibedrijf uitgeoefend.


In de loop van de oorlog werd het bedrijf door de Duitsers gevorderd. De Duitsers gebruikten de garage vooral voor stalling.


Jacob raakte betrokken bij het verzetswerk. Hij behoorde bij de groep van Roelof Heidema Dit was een verzetsgroep die voornamelijk inlichtingen verzamelde en doorspeelde. Hij kon daarbij dankbaar gebruikmaken van de conversatie, die "goede" Duitsers met elkaar wisselden in de garage, want het kantoor van het taxibedrijf was in het stallinggedeelte gevestigd. En het feit dat de taxi van het bedrijf min of meer overal in de provincie kon komen, gaf bewegingsvrijheid en de mogelijkheid van communicatie met anderen.


De bevrijding van Bob Houwen en zijn celgenoot uit het Huis van Bewaring op 9 oktober 1944 werd hem fataal, want het nummer van de auto, die bij de actie betrokken was, werd onthouden en vrijwel direct doorgegeven aan de Sicherheitsdienst. Het spoor leidde naar garage Groningen, met als gevolg dat Jacob direct werd opgepakt en in het Scholtenhuis gevangen gezet. Hij zat daar van 9 oktober 1944 tot in ieder geval 27 oktober 1944 (zie foto). Een huiszoeking leverde gelukkig niets op, hoewel er wel wapens in huis waren.


Hij kwam vrij op voorspraak van zijn zwager, een hoge functionaris bij de NSB. Nu was onderduiken de aangewezen weg, maar dat wilde hij niet omdat gedreigd was met in beslag name van garage Imex van zijn broers Jan en Roelf.


Hij werd op 12 november 1944 opnieuw gearresteerd door de SD.


Op 16 januari 1945 werd hij op transport gesteld naar het concentratiekamp Neuengamme en later overgebracht naar concentratiekamp Sandbostel.


Jacob overleed op 14 mei 1945 op bijna 35 jarige leeftijd te Rotenburg. Hij maakte de bevrijding van het concentratiekamp op 29 april 1945 door Britse troepen nog mee. Maar de ophaalactie van het Rode Kruis mislukte, omdat de relevante stukken onderweg zoek waren geraakt en men derhalve onverrichter zake terug moest keren. Daarop besloten 2 Canadese officieren, die inmiddels gebruik maakten van de garage en van de mislukte ophaalactie hoorden, om Jacob zelf te gaan halen. Toen ze in Rotenburg aankwamen was hij helaas gestorven door uitputting en vlektyfus. De welkomstbloemen aan de Oosterhamrikkade stonden er tevergeefs.


Hij ligt begraven op het ereveld Lübeck te Lübeck-Vorwerk, blok 37, vak 3; rij F; nummer 5.


In de jaren tachtig werd aan Jacob van Biessum het Verzetsherdenkingskruis postuum uitgereikt en door Prins Bernard in handen gegeven van zijn weduwe Catharina van Biessum-Aakster.


Opgetekend door Fenna van der Meulen-van Biessum, dochter en door Anja  van Meurs-van Biessum, kleindochter, na raadpleging van de Stichting OVCG en aan de hand van eigen herinneringen.


Relevante websites: Oorlogsgravenstichting; Vriendenkring Neuengamme; Stichting OVMG; Erelijst van gevallenen 1940-1945; Gedenkboek Verzetsherdenkingskruis (via Traces Of War.com)

Bron: Oorlogsgravenstichting

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen